Jordbruk Skogsbruk SLC

Förbundsrundan December

ÖSP

Efter en intensiv november med både fullmäktigemöte och SLC-kongress börjar det bli dags att avrunda hösten med förbundsmöte tisdagen den 11 december kl.10 på Norrvalla i Vörå. Förutom stadgeenliga höstmötesförhandlingar kommer forskningschef Erno Järvinen från MTK att hålla ett anförande om skogsnäringens framtid och Jonas Laxåback från SLC att informera om aktuell lantbrukspolitik. Under mötet premieras också årets LIA gård.

Inom ramen för projektet Innoväxthus ordnas seminariet ”Greppa framtiden, växthusbranschen!” den 13 december kl.10-15 på Red & Green i Närpes. Seminariet inleds med kaffe kl.9.30 och deltagarna bjuds på lunch kl.12.

Under seminariet diskuteras bland annat växthusbranschens möjligheter att förnya sig, hur konsumenter förhåller sig till nya produkter och handelns syn på kundorientering i värdekedjan. Dagen avslutas med miniseminarier kring produktion, marknad och miljö. Anföranden hålls av bland andra projektledare Irene Vänninen och Jari Palo, kommersiell direktör på EePee.

I mitten av januari ordnas Oss bönder emellan-träffar, men mera information om dessa i början av januari.

Från förbundets sida vill vi ännu passa på och önska våra medlemmar en fridfull jul och allt gott för det nya året 2019!

Susanne West
t.f. verksamhetsledare

SLC Nyland

Kongressen är över, men summeringen av kongressens inlägg, diskussioner och hälsningar fortsätter. Vi gratulerar SLC Raseborg som utsågs till Årets lokalavdelning, tillsammans med Purmo. Avsikten med utmärkelsen är från SLC:s sida att uppmärksamma lyckad verksamhet och goda verksamhetsmodeller lokalt för att fungera som inspiration åt andra inom organisationen. Tanken är att belöningen ska sporra till fortsatt gemensam aktivitet som kommer medlemmarna till nytta.

Utkastet till ny landskapsplan, Nylandsplanen 2050, behandlades på miljö-, skogs- och markpolitiska utskottets möte i slutet av november. SLC Nylands utlåtande till Nylands förbund finns på slc.fi (/om-slc/producentforbunden/nyland/slc-nyland-material).

På mötet berättade projektchef Mika Salmi från Skogscentralen även om aktuellt inom projektet Skogsbruk och planläggning som fortsätter till nästa sommar. Man har fått till stånd en bra dialog med planerarna i kommunerna och fått en ökad förståelse för skogsbrukets och markägarnas åsikter och behov i planläggningen. Här finns dock fortfarande mycket att jobba med och planläggningsfrågorna kräver en aktiv bevakning på alla nivåer.

Direktör Karen Wik-Portin berättade att Skogscentralen planerar ett projekt om klimatsmart skogsbruk. Där ingår fortsatta diskussioner om planläggningsfrågor i första hand för Nyland. Konstaterades att det finns ett intresse för SLC Nyland att delta i projektet.

På Nyländsk Bondedag och förbundets höstmöte, där miljöminister Tiilikainen deltog, blev det mycket diskussion om dikningsfrågor och behovet att underlätta lovprocessen. Ministern önskade gärna fortsätta diskussionen i en lite mindre grupp och vi har nu fått inbokad en träff med minister Tiilikainen på miljöministeriet i mitten av januari. En inledande träff kommer att hållas före det med berörda tjänstemän och sakkunniga.

Inom Farmers Grain Export-projektet är det aktuellt med en enkät till odlarna. Förfrågan gäller möjligheterna till odlarstyrd export, tork- och lagringskapacitet på gårdarna och intresse för eventuell gemensam lagring och torkning av spannmål. Enkäten finns på fge.fi och även på slc.fi. Vi uppmanar alla odlare att besvara enkäten.

Inför jul har ungdoms- och PR-utskottet låtit göra nya julhälsningar, som kommer att sättas upp längs huvudvägarna i Nyland.

 Fridfull juletid!

Bjarne Westerlund
verksamhetsledare

ÅPF

Det märkliga vädret 2018 fortsatte även under november med mycket lite nederbörd, men i skrivandets stund den 30 november då det är Anders som har namnsdag så har vi faktiskt lite milt och regnigt. Enligt bondepraktikan så skulle det innebära att vi får en vit jul.

Landskapsregeringen har under hösten tagit fram förslag om ökade fullmakter för skördeskadelån och även ett förslag om likviditetslån. Ärendet är nu för behandling i Lagtinget och ÅPF har kommenterat förslaget som otillräckligt.

Nu har Landskapsregeringen i ett förslag till Lagtinget i ytterligare en tilläggsbudget föreslagit stöd för import av foder och strö samt även stöd för växtodling till de delar som det inte ges stöd enligt rikets förslag till krisstöd. En förutsättning för att få stöd är att den bärgade skörden är 70 procent av normalskörd eller mindre. Förutom dessa stöd föreslår man en förbättring av stödet till investeringsstöd gällande bevattning.

De föreslagna stöden förmår inte ersätta de förluster eller högre kostnader man haft på gårdarna, men är en viktig signal till gårdarna och underlättar bl.a. etableringen av nästa års grödor. Från producenthåll förutsätter vi att det blir ett enkelt ansökningsförfarande och okomplicerad hantering eftersom alla gårdar antingen haft svaga skördar eller mycket stora kostnader för framtagandet av skörden.

Med önskan om en  God Jul och Ett Gott Nytt År!

Henry Lindström
VD