Img 0279
Sommartid använder Sandra sig främst av egenhändigt odlade blomster. Täckodlingen gör att hon inte behöver vattna alltför mycket.
Livet på landet

Florist med fokus på
hållbarhet och minskat svinn

När Sandra Neuman, florist och trädgårdsmästare inom blomster och handel, deltog i en omställningskurs för några år sedan, fick det henne att gradvis inse hur mycket som är ohållbart inom hennes egen bransch. Insikten lämnade att skava och därför föll det sig naturligt att hållbarhet och etiskt tänkande skulle få en central roll i verksamheten när Sandra i februari 2020 öppnade sin egen blomsterbod Floristgaraget.

Skuggorna i trädgården sträcker sig allt längre ju lägre kvällssolen sänker sig. Med vattenfylld hink och sekatör i hand går Sandra Neuman tankfullt runt i sin trädgård på Källbacken i Nykarleby.

Tomten är inte större än tusen kvadratmeter och det är trångt mellan odlingspallarna som är fyllda med en myriad av blomster i olika färg och form.

– Min odling är ett organiserat kaos, konstaterar Sandra. Här finns litet av mycket, litet av allt. Och det gör att blommorna blir speciella eftersom det inte finns ett hav av samma sort.

Img 0336
Det har gått bra för Sandra ända sedan start, trots att Floristgaraget öppnade ungefär samtidigt som pandemin började svepa runt världen.

Fastän Sandra är målmedveten i sin mission – det ska bindas en beställningsbukett – vet hon ännu inte hur resultatet kommer att bli. Vilka blommor som plockas får intuitionen och magkänslan avgöra, och den som ska få buketten.

Urvalsprocessen är viktig och när Sandra tar emot en beställning brukar hon höra sig för om hurudan mottagaren är. Vad tycker hen om? Vilka färger hör till favoriterna? Och hurudana är personens karaktärsdrag?

Ikväll lutar det mot vinrött med inslag av lila. Dova färger som ska backa upp och lyfta fram två stora gula solrosor.

Det tar sin tid för Sandra att välja ut de rätta blomstren, och det får det göra. Först några stjälkar blomstermorot och broksalvia, efterhand fylls hinken ytterligare med dahlia, lejongap, gullris, blodtopp, rölleka och oregano.

Egna blommor

Under sommarmånaderna, från midsommar till frost, minskar Sandra rejält på antalet importerade blomster och använder sig främst av egenhändigt odlade.

– Halva året har jag egna tulpaner och sommartid kommer allt grönt från egen gård, berättar hon.

Importen sker via Holland. Helst köper Sandra in direkt från Heyer eftersom hon då kan se på webbshoppen var de är odlade och lättare kan undvika blommor från Sydamerika och Afrika.

Bland annat väljer hon bort colombianska rosor och köper in holländska eller tyska i stället eftersom de har en kortare transportsträcka.

Det har gått bra för Sandra ända sedan start, trots att Floristgaraget öppnade ungefär samtidigt som pandemin började svepa runt världen.

Blomsterbranschen har dock inte drabbats så hårt ekonomiskt och Sandra säger att hon har ett återkommande klientel.

– Folk har jobbat hemifrån och suttit mycket hemma, men många har fortfarande velat markera att det är helg och kommit hit efter sin fredagsbukett, säger hon.

Och det är inte bara i Nykarleby som hennes buketter och bindningar går åt:

– Det har kommit många brudbukettsförfågningar utanför kommunens gränser och jag säljer också åt folk i Vasa, Jakobstad och Pedersöre.

Img 0358
Bäst tycker Sandra om att använda sig av grön botten, exempelvis hallonblad. Sedan sticker hon ner blommorna, en åt gången.

Mindre svinn

I tolv år har Sandra Neuman bott i huset på Källbacken med sin familj och i elva år har hon odlat grönsaker för eget bruk.

Hon har också mer än tio års erfarenhet av att arbeta som anställd florist i olika lokala blomsteraffärer.

– Då ser man hur mycket svinn som uppstår och vilka sorters material som används, säger hon och ger vanlig stickmassa som exempel.

– Den består enbart av mikroplaster! Och allt sådant här kan man som anställd inte påverka, inte heller varifrån blommorna kommer.

I sin egen verksamhet har Sandra bytt ut plastband mot juteband och när en del leveranser kommer i plastförpackningar försöker hon återanvända dem. I stället för att slå in buketter i cellofan, eller sälja studentrosor i plastficka, använder hon sig av papper, medan stickmassan har fått ge vika för naturlig och nedbrytbar massa tillverkad av basalt med olika sockerarter som bindemedel.

Sandra försöker också styra kunderna till att beställa sina buketter i förväg, det förenklar arbetet för floristen och minskar svinnet.

– Jag får massvis med blommor men skördar sällan alla på samma gång, säger hon och betonar vikten av att kunna återgälda något till naturen.

De blommor som inte används till buketter får stå kvar till förmån för insekterna, därefter återvänder växtresterna till jorden.

Under många år har Sandra bloggat om trädgård, växter och odling under namnet ”Sandras gröna fingrar”, men sedan hon blev egenföretagare har tiden inte riktigt räckt till. Ändå vill hon inte helt ge upp skrivandet och tanken är att ha en grön blogg om blommor, trädgård och odling samt binderier och buketter på sin hemsida.

Det är också Sandra Neuman som är grundare av och administratör för den populära och väldigt aktiva facebookgruppen ”Trädgårdsentusiaster i Österbotten” som för närvarande har omkring 8.000 medlemmar.

Img 0345
Hållbarhet, återvinning och etiskt tänkande är några av grundpelarna vid Floristgaraget.
Läs mer: www.floristgaraget.fi
Facebook: Floristgaraget Nykarleby
Instagram: floristgaraget.fi