Jordbruk EU

Flera EU-länder laborerar
med egna glyfosatförbud

Det har gått känslor i EU:s glyfosatpolitik. Opinionerna gör livet svårt för politiker som måste välja sida för eller emot glyfosat. Några EU-länder försöker genomföra egna glyfosatförbud, med växlande framgång.

Hösten 2017 ställde sig en kvalificerad majoritet av EU:s medlemsländer bakom ett fortsatt tillstånd för glyfosat i EU för fem år framåt. Sammanlagt röstade 18 länder för en förlängning i omprövningskommittén, bland dem också Finland och Sverige.

Ursprungligen ville kommissionen förlänga tillståndet med femton år, men fristen krympte efter varje behandlingsomgång. Kommissionens sista bud var fem år, som denna gång antogs av medlemsländerna med kvalificerad majoritet.

Det var ändå darr på ribban och läget har inte klarnat sedan dess. Flera medlemsländer vacklar dessutom svårt. Regeringarna har en svår sits som medlare mellan glyfosatkritiska aktivister och jordbrukare som behöver glyfosat.

Delförbud införs i flera EU-länder

Kritiken mot glyfosat har tilltagit i Mellaneuropa. Aktivister i Frankrike, Tyskland, Italien och Österrike påverkar opinionen. I Österrike ställer sig enligt uppgift mer än 90 procent av befolkningen negativ till användning av glyfosat.

Det har ändå varit problematiskt att driva igenom ett österrikiskt totalförbud. Frågan har bollats hit och dit i parlamentet, där en majoritet faktiskt har röstat igenom ett glyfosatförbud. Regeringen har än så länge låtit bli att verkställa förbudet.

Resultatet är ett halvdant förbud mot användning av glyfosat i privata trädgårdar och på offentliga platser. Jordbruket berörs tillsvidare inte i någon högre grad av förändringar. Flera partier skulle hellre invänta det kommande EU-beslutet nästa år.

Den danska miljöministern Lea Wermelin vill förbjuda glyfosat mot ogräs i parker och trädgårdar. Varken kommuner eller privatpersoner ska i framtiden få använda ogräsmedlet på terrasser, infarter, trottoarer eller parkeringsplatser.

Frankrike var tidigt ute med krav på ett totalförbud mot glyfosat. President Emmanuel Macron lovade redan 2017 att förbjuda användningen av glyfosat i jordbruket inom de närmaste tre åren. Men parlamentet stoppade förslaget efter häftiga bondeprotester.

Tyskland planerar ett totalförbud 2024

Tyskland har hunnit längst med planer på ett glyfosatförbud, åtminstone i princip. Efter häftiga diskussioner har förbundsregeringen enats om en ny lag. Enligt planerna ska användningen av glyfosat begränsas inom två år. Ett totalförbud planeras 2024.

Än så länge har ingenting hänt och frågan har bordlagts i de konservativt styrda tyska delstaterna. Miljöorganisationerna är missnöjda och hävdar att frågan förhalas medan diverse undantag förhandlas fram i arbetsgrupper.

Under sommaren kommer inte mycket nytt att hända. I september väntar det tyska parlamentsvalet och utgången är svår att förutse. Ett beslut om nationella glyfosatregler kan med andra ord dra ut på tiden igen en gång.

Det kan till och med hända att EU blir snabbare i vändningarna om kommissionen lyckas med de glyfosatplaner som lanserades förra veckan. En förutsättning är att medlemsländerna och parlamentet kan enas om en gemensam lagstiftning.

Läs också:
Glyfosat får grönt ljus av expertgrupp inom EU
Bayer ser positivt på chanserna för glyfosat