Img 2291
Kanske inte helt fel med maskrosor i odlingen. I en ny studie har forskarna sett att vilda pollinatörer och pollinering ökar i odlingar med mer blommande växter.
Jordbruk EU Marknad

Fler blommor
runt äppelodlingarna
ger högre skörd

Vill odlare ha större äppelskörd bör de satsa på att öka mängden blommor runt äppelodlingarna. En ny studie gjord av forskare från bland annat Stockholms universitet visar att fler pollinatörer, såsom bin och blomflugor, dras till odlingen då – och chansen till pollinering ökar. Studien visar även att det inte verkar finnas någon motsättning mellan hög produktion och hög biologisk mångfald.

Sommarens äppelskörd var på många håll rekordstor och vi ser en stor expansion av ekologiskt producerade äpplen. I en ny studie, publicerad i tidskriften Journal of Applied Ecology, som studerat äppelodlingar i Sverige, Tyskland och Spanien, har forskarna sett att vilda pollinatörer och pollinering ökar i odlingar med mer blommande växter.

– Ett problem är dock att få odlingar innehåller blommande växter i en större utsträckning. Detta skulle behöva ändras, säger Peter Hambäck, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik, Stockholms universitet.

Förbättrad pollinering genererar i sin tur fler frön, vilket kan utöka lagringstiden för vissa grödor, enligt tidigare studier. Forskare tror att det beror på att fröna ändrar mineralhalten vilket har en gynnsam effekt på lagringstiden. Det skulle vara en stor fördel att kunna lagra äpplen längre, men det behövs dock fler studier som bevisar sambandet.

Högre äppelskörd inget hot mot mångfald

Studien visade också som väntat att den genomsnittliga produktionen i ekologiska äppelodlingar är lägre än i odlingar med integrerat växtskydd där man använder kemiska bekämpningsmedel.

– Det som överraskade var dock att den ekologiska odling med högst produktion hade en avsevärt högre produktion än genomsnittet för odlingar med kemiska bekämpningsmedel, vilket visar att det går att utveckla mer miljöanpassade odlingar och samtidigt få hög skörd, säger Peter Hambäck.

För andra grödor, som olika sädesslag, brukar en högre produktion leda till minskad biologisk mångfald. Det beror på att en högre produktion ofta nås genom att odla på större fält med mindre utrymme mellan olika fält, och genom intensiv användning av kemiska bekämpningsmedel. Det verkar vara annorlunda för äppelodlingar:

– Våra studier visar att ekologiska odlingar har en högre biologisk mångfald med mer pollinerande insekter och mer rovinsekter, men det verkar inte finnas någon motsättning mellan hög produktion av äpplen och hög biologisk mångfald, säger Peter Hambäck.

Studien var ett samarbete mellan Stockholms universitet, SLU i Alnarp, University of Darmstadt, University of Freibourg, University of Oviedo, Autonomous University of Barcelona och SERIDA i Asturias. Den svenska delen av studien finansierades av Formas.