Landsbygdsnäringar

Flåning av levande tvättbjörn var djuraktivisters beställningsarbete

Forskare som arbetat för den internationella paraplyorganisationen för pälsdjursuppfödare, International Fur Federations (IFF) räkning, har hittat vittnesmål om att en film som visar misshandel av ett pälsdjur och som funnits på sociala medier ett antal år var ett beställningsarbete av djuraktivister. Det meddelar Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund i ett pressmeddelande.

IFF har släppt ett dokument på YouTube där gärningsmännen bakom djurmisshandeln bevittnar hur de lockades med pengar till att utföra den grymma handlingen och att det var frågan om en konspiration mot pälsindustrins rykte, uppger förbundet.

Under åren har påståenden spritts om att djur skinnas levande inom pälsdjursuppfödningen för modeindustrin. Under 2005 (enligt färska uppgifter, inte 2009 som tidigare uppgetts) spelades en video in, som i detalj visar hur en tvättbjörn skinnas levande i Kina.

– Bland annat har den internationella djurrättsaktivistorganisationen PETA använt videon i sina försök att svartmåla pälsbranschen och få lagstiftare att förbjuda pälsdjursuppfödning, säger förbundet i sitt pressmeddelande.

”Mådde illa efteråt”

IFF skickade ett team till Kina för att ta reda på vad som verkligen hände. Männen som uppträtt på videon, hittades på pälsmarknaden i Shancun. De berättade enligt pälsdjursuppfödarna hur en man och en kvinna som senare visade sig vara djuraktivister närmade sig dem medan de filmade och kom med en speciell förfrågan, samtidigt som de lovade pengar.

Kvinnan hade berättat att hennes farfar aldrig hade sett ett djur bli skinnad levande. Kvinnan frågade om männen kunde göra det medan kvinnan filmade händelsen. Männen var först motvilliga, men kvinnan lovade att erbjuda en god lunch eller några hundralappar av den lokala valutan. Männen accepterade till sist och utförde dådet, medan främlingarna filmade barbariet.

Männen berättade för IFF:s folk att de mådde illa efter dådet.

”Vi letar fram er och avslöjar er”

Verkställande direktören för IFF, Mark Oaten, anser det är viktigt att sanningen har kommit fram 10 år efter händelsen det här bort, och att de som betalat för skinnandet är bekanta. Saken förs vidare.

– Inom pälsindustrin skinnas inte djuren levande. Aktivisterna vet detta och därför måste de sänka sig till att betala mutor för att skada vår näring, säger Mark Oaten. Vi vill skicka ett budskap till alla som vill förhindra konsumenterna att välja fritt genom sådana avskyvärda och äckliga metoder: Vi letar fram er och vi avslöjar er, fortsätter han.

”Lögnaktigt lobbande”

– IFF:s utredning visar för sin del hur pålitliga dylika skandalbilder och -videor sist och slutligen är. Den här filmen är i sin grymhet ett grovt exempel på lögnaktigt lobbande.

Det säger kommunikationsdirektör Olli-Pekka Nissinen vid Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund. Något motsvarande har inte hänt i Finland men smygfotografer avlägger besök på pälsfarmerna varje år.

– På de smygfotograferade videorna blandas allt möjligt ihop, till exempel nya och gamla bilder, fast från andra länder. De här alstren representerar inte den verkliga vardagen på våra farmer. Av den orsaken vill vi också erbjuda allmänhet och ansvariga medier möjligheter att besöka våra gårdar, säger Olli-Pekka Nissinen i pälsdjursuppfödarnas pressmeddelande. LF