Ragmastare1
I fjol ordnade föreningen Pro Ruis en tävling i rågodling. Den som nådde bäst resultat var Vöråbon Ulf Härtull som korades till rågmästare. Som första pris tilldelades han vagnen, en WS 180, bredvid honom. Det kändes bra med seger, säger han.
Jordbruk

Fjolårets rågmästare kommer
från Rågens Rike – Vörå

Med några års mellanrum ordnar föreningen Pro Ruis en tävling i rågodling. I den senaste tävlingen, som avgjordes i slutet av förra året, korades Vöråbon Ulf Härtull som rågmästare. Klart segern känns bra, säger han.

I folkmun har Vörå kallats för Rågens Rike. Ett uttryck som uppstått på grund av att rågodlingen i generationer varit stark i nejden. Numera kan byn, ja hela kommunen Vörå, också stoltsera med att fjolårets rågmästare bor där. Han heter Ulf Härtull och tog hem segern i en nationell tävling som ordnas av föreningen Pro Ruis.

– Tävlingen ordnas inte varje år men jag har varit med tre gånger. Så det var tredje gången gillt i och med segern som känns bra. Det är alltid roligt att vinna första pris och goda resultat visar att jag gör mycket rätt, men som alltid påverkar vädret mycket. Och vädret var gynnsamt i fjol, säger Ulf Härtull.

Flera olika faktorer beaktas i tävlingen: hektarskörd, falltal, hektolitervikt och även odlingsmetoder och -arealen. De faktorerna bedöms utifrån olika klassificeringar, till exempel gällande hektarskörden. 

– Min hektarskörd blev 8.079 kilo per hektar och det var inte den största skörden i tävlingen. Poängen för hektarskörden blir densamma även om jag hade fått en skörd 9.000 kilo. Men beräknar man alla faktorer fick jag mest poäng och vann därmed, förklarar han.

Vann en ny traktorvagn

Priset som Härtull vann var också mycket fint. På gården i ena hallen står en ny traktorvagn, WS 180.

– Visst var det ett mycket fint pris att få en ny vagn, men den ska dock beskattas som inkomst, säger han.

Pro Ruis-föreningen ordnar tävlingen tillsammans med aktörer inom kvarnindustrin. Syftet är att upprätthålla ett intresse för att odla råg. Till en början deltog närmare trettio odlare, men många från de sydligare delarna av landet föll bort på grund av att övervintringen misslyckades.

– Så till slut var vi elva odlare som gjorde upp om segern.

Rågen som odlas i Finland är höstråg och för att få en god skörd måste övervintringen lyckas. Förutom gynnsamt väder under växtsäsongen har Härtull inga egentliga hemligheter. Men det står klart att han satsar på gödslingen.

– På hösten lade jag 30 kilo kväve, kali och lite fosfor utgående från markkarteringen. På våren brukar jag ha cirka 100 kilo kväve per hektar på våren och sedan brukar jag också komplettera med gödsel där det behövs under sommaren, berättar han.

Ragmastare4
Första priset i rågtävlingen var en vagn, WS 180. Den levererades till rågmästaren Ulf Härtull i Vörå i slutet av förra året.

Använder sensorteknik

Något som bidrar till att Härtull brukar få goda skördar är att han köper in tjänster av en entreprenör som har en kvävesensor.

– Den tekniken säkerställer att man får kvävet spridit jämnt där det behövs. Så en bra grundgödsling med kompletterande giva bidrar starkt till att slutresultatet blir bra. Jag använder också den tekniken i spannmålsodlingen.

Härtull odlar helst hybridråg som är en sort som ger stora skördar om växten sköts på rätt sätt.

– Det är viktigt att den får stå fram till tröskningen för om det blir mycket som ligger blir det lätt att tusen kilo är borta från skörden.

Härtull har odlat spannmål i över trettio år, men har odlat råg bara under de 6-7 senaste säsongerna. I fjol odlade han också korn och höstvete och det som styr om rågen sås är priset. Råg är en specialgröda som är mycket känslig för överproduktion.

– Vissa år är det helt enkelt inte lönsamt att odla råg och då brukar jag inte göra det. Nu har det varit bättre och jag har redan bundit priset i höstas främst på grund av att det är svårt att förutspå utvecklingen i världen. Jag odlar på kontrakt och har redan en köpare och det är också en fördel att veta vad jag får för pris i höst, säger han.

Härtull följer också noggrant med utvecklingen på gödselmarknaden.

– Jag har inte köpt gödsel för kommande säsong men hamnar att göra det snart. Nu har gödselpriserna kommit ner men trots det är nivåerna mycket höga, säger han.