Fjärrstyrda skogsrobotar kan om några år röja skog på egen hand. Robotar ska både öka produktiviteten och förbättra arbetsmiljön, enligt forskare som testar maskinerna vid det svenska skogsbrukets forskningsinstitut Skogforsk.
Röjning är en viktig åtgärd inom skogsbruket. En regelbunden röjning formar skogsbeståndet och höjer skogens produktion och virkets kvalitet. Men röjning är en arbetsintensiv och tung aktivitet som binder personal.
Inför projektet har de svenska forskarna kompletterat en semi-autonom röjrobot med avancerad teknik, som bildanalys och artificiell intelligens. Utrustningen ska underlätta röjning av en större andel skog vid rätt tidpunkt.
Enligt projektledaren Linnea Hansson har projektet inriktats på identifiering av träd, körplanering och utveckling av själva roboten. Målet är en maskin som går att övervaka och fjärrstyra på avstånd.
Förbättrar arbetarskyddet
Framöver ska det bli möjligt för operatörer att övervaka och styra flera maskiner genom fjärrstyrning och delautomation. Enligt civilingenjär Anders Nilsson på Skogforsk ska utrustningen höja produktiviteten och förbättra arbetsmiljön.
Enligt planerna ska röjrobotar framöver bli en del av kedjan av precisionsskogsbruk ända från planta till avverkningsmogna träd. Om den exakta koordinaten för den aktuella plantan är känd, kan röjroboten säkerställa att inga andra plantor röjs bort.
Maskinen identifierar på egen hand röjstammar med hjälp av artificiell intelligens (AI) sam laserteknik (lidar) eller kameror. Teknikerna utvecklar olika arbetsmetoder för körning och krankörning med fokus på optimal slagbredd, -längd och kranens räckvidd.
Körsätten särskiljer mellan kontinuerlig drift med kort kran, då maskinen röjer under körning, samt intermittent drift med en längre kran. I det sistnämnda fallet stannar roboten när den röjer.
En lämplig mindre basmaskin kan anpassas till ett passande röjaggregat, varvid styrsystemet automatiseras. Då bildar systemet en skogsrobot. Forskarna utvecklar parallellt olika system som undviker hinder vid röjning.
Fjärrstyrd markberedare
Tekniken utvecklas vid Troëdsson Forestry Teleoperation Lab i Jälla, strax utanför Uppsala. I samma omgivning har Skogforsk också startat utvecklingen av en fjärrstyrd maskin för markberedning.
Vi bedömer att maskiner för markberedning kräver mindre komplicerad teknik än fjärrstyrda skotare och skördare. Markberedare rör sig över hyggen där de flesta träd redan har avlägsnats. Det underlättar kommunikationen mellan operatör och maskin.
Fjärrstyrda markberedare är intressanta ur arbetsskyddsynpunkt, noterar projektets ansvariga tekniker Martin Englund i ett pressmeddelande. Det beror på att förarna av sådana maskiner i högre grad utsätts för skadliga vibrationer.
Problemet kan undvikas om maskinerna skulle köras på distans via en fristående operatörsstation. I förlängningen kunde förarhytten med tillhörande teknik rationaliseras bort helt och hållet.
Den fjärrstyrda markberedningsmaskinen har successivt utvecklats under våren, varefter den i efter sommaren kommer att testköras på ett ordinarie hygge. Maskinen kommer då att styras av en förare på en operatörsstation i närheten av hygget.