Opinion

Finländarna uppskattar inhemska livsmedel mer under coronatiden

Det går bra för Kesko just nu. Koncernens aktiekurs har stigit märkbart, med över trettio procentenheter, under coronatiden och det är inte så konstigt. Finländarnas uppskattning av inhemska livsmedel har nämligen ökat under samma tidsperiod.

Uppskattningen av inhemska livsmedel har alltid varit förhållandevis hög i Finland, men enligt en undersökning genomförd av K-gruppen uppger 87 procent av finländarna att de föredrar finländsk mat när det är möjligt.

Från K-gruppens försäljningsuppgifter framkommer att försäljningen av produkter märkta med ”Gott från Finland” som vetemjöl, stekprodukter, frysta bär- och fruktprodukter och malet kött har ökat med 10 procent under perioden januari-oktober i år. Försäljningen av produkter märkta med Grobladet som lök, paprika, tomater, potatis, grönsaker och rotsaker har ökat med 16 procent.

Som den viktigaste orsaken till att stöda inhemskt uppger 68 procent av de svarande en vilja till att stöda finländskt arbete. Nästan lika många uppskattar den finländska matens renhet och kvalitet. 59 procent uppskattar livsmedelssäkerheten och pålitligheten medan igen 57 procent vill stöda en självförsörjning på livsmedel. Undersökningen genomfördes i augusti av Frankly Partners. Det här är lovande siffror för oss som tror på inhemska, rena och säkra livsmedel. En ökande andel finländare föredrar inhemska livsmedel och av orsaker som är mycket bekanta, för att inte säga självklara för oss jordbrukare. Trenden går alltså i rätt riktning och vi får hoppas att den här utvecklingen fortsätter också efter att coronaepidemin äntligen är över.