Jordbruk Landsbygdsnäringar Marknad Livet på landet

Evenemanget ”Ät Ute” på Kimitoön uppmuntrar till att äta lokala råvaror

Under evenemanget ”Ät Ute” 19-21.10, som i år arrangeras för första gången, kan du provsmaka viner, äta en middag gjord på överblivna matvaror eller avnjuta en rätt av råvaror som till 98 procent kommer från Kimitoön. Evenemanget har tre mål: uppmuntra till att använda lokal service, marknadsföra Kimitoön som ett besöksmål även utanför sommarsäsongen samt stödja året om-verksamhet för företagare inom restaurang- och turismbranschen.

I arrangemanget har lokala företagare på Kimitoön en aktiv roll: Restauranger och caféer erbjuder olika specialrätter evenemanget till ära, som komplement till det vanliga utbudet.

– Under veckoslutet har vi anlitat kända tv-kockar som gör olika rätter av överbliven mat som samlats in från lokala butiker, berättar restaurangen Kansakoulus ägare Pasi Tamminen i Brännboda.

– Dessutom hoppas vi att i synnerhet bjuda in skolelever och klienter från serviceboendena att komma och bekanta sig med restaurangkulturen, fortsätter Tamminen.

I Café Vivan, i konstmecenaten Amos Andersons sommarresidens Söderlångvik gård, kan man avnjuta franska viner ackompanjerad av en middag i fransk stil.

– Vingården Les Chais du Port de la Lunes grundare, kimitoöbördiga Annica Landais-Haapa, kommer och berättar om Bordeauxregionens modernare viner och om sina erfarenheter från den franska vinvärlden, berättar Söderlångvik gårds koordinator Susanne Grönroos.

I Café Adèle, beläget i stämningsfulla Sagalunds museum, bjuds det på lokala smaker.

– Till Ät Ute-evenemanget vidareutvecklar vi vårt koncept Kimitoön 98 %. Råvarorna i rätten kommer alltså till 98 procent från Kimitoön, säger företagaren Anu Taivainen.

Laxtomten, känd för sin rökta fisk, deltar i evenemanget genom att erbjuda ett lite bättre skärgårdsbord i Wrethalla i Kimito.

– Vi vill förevisa vårt cateringkunnande. Under Ät Ute-evenemanget erbjuder vi våra kunder en fin möjlighet att komma och smaka på och uppleva vår service, konstaterar Laxtomtens ägare Sari Nummelin.

Mathantverksmarknad

I Kimitos eget bryggeri, Kimito Brewing, öppnas under veckoslutet en egen marknad med lokala mathantverksprodukter.

– Produkter från Kimitoön klarar sig alltid bra i riksomfattande mathantverkstävlingar. Vi vill erbjuda ett enkelt sätt att få tag på dessa delikatesser, utan att förglömma vårt eget hantverksöl, berättar Kimito Brewings ägare Jonas Sahlberg.

I Ät Ute-evenemanget deltar restauranger, caféer och andra matföretagare runtom på Kimitoön.

– Det går snabbt och enkelt att ta sig till Kimitoön. Vi hoppas att så många som möjligt kommer för att pröva på den lokala restaurangkulturen, säger Ät Ute-evenemangets producent Jenni Moberg.

Ät Ute-evenemanget ordnas för första gången 2018. Tanken är att evenemanget ska bli årligt återkommande under höstlovsveckan 42, från fredag till söndag.

Kimitoön är en tvåspråkig kommun med cirka 6.800 invånare i Egentliga Finland. Köravståndet från Åbo är cirka en timme, från Helsingfors cirka två timmar och från Tammerfors cirka tre timmar. Mer information för besökare finns på adressen www.visitkimitoon.fi.