3C749A3A 68E5 4F3C B233 8Cccce4Efef4
Det informella ministermötet arrangerades på onsdagen som en videokonferens. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU:s jordbruksministrar
dryftade försörjningsläget

Rysslands invasion i Ukraina kan allvarligt störa matförsörjningen i EU. Det franska EU-ordförandeskapet ser stora risker för de europeiska livsmedels- och råvarumarknaderna. En möjlighet som diskuteras är att aktivera mekanismen för livsmedelsberedskap.

Invasionen av Ukraina stör allvarligt de globala marknaderna för jordbruksprodukter och råvaror för jordbruksproduktion, särskilt energi och gödselmedel. Världsmarknadspriserna har stigit till kritiska nivåer, framhåller det franska ordförandeskapet.

Ukraina försörjer globalt omkring 400 miljoner människor. Landets jordbruksexport har i det närmaste helt och hållet stannat upp. Hamnar och järnvägslinjer har blockerats. Handelsexperter befarar att priserna på livsmedel ytterligare kommer att stiga.

Frankrikes jordbruksminister Julien Denormandie sammankallade på onsdagen EU:s jordbruksministrar till en videokonferens. Medlemsländerna ska gemensamt identifiera problemen inom produktions- och marknadsföringskedjorna.

Därutöver borde nätverken mellan viktiga marknadsorganisationer stärkas. Målet är att skapa en möjligast detaljerad insyn i marknadens volatila prismekanismer. Informationer, prognoser och anbud ska granskas noga.

Enligt förslaget ska FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO bindas fastare till samarbetet. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD och det internationella spannmålsrådet IGC ska också kopplas in.

De stora branschorganisationerna Coceral (spannmål), Fediol (växtoljor) och Fefac (foder) varnar för riskabla underskott på marknaderna för livsmedel och foder i krisens spår. Ukraina har varit en av EU:s viktigaste leverantörer.

EU-kommissionen noterade under mötet olika förslag från medlemsländernas delegationer. Agrarkommissionär Janusz Wojciechowski lovade att granska förslagen och återkomma med konkreta svar.

Inget undantag för gröna given

Enligt Wojciechowski kan det bli aktuellt med interventionsåtgärder inom grissektorn. Krisreserven kommer också att prövas. Det gäller framför allt att trygga jordbruksproduktionen i EU.

Wojciechowski dementerade rykten om att kommissionen skulle överväga att tumma på målen för den gröna given. Jordbruksproduktioen i EU ska tryggas men den gröna given rubbas inte, fastställde kommissionären.

Ryssland och Ukraina står tillsammans för en tredjedel av den globala exporten av vete och korn. Ukraina är världens fjärde största exportör av vete och den tredje största exportören av korn. Landet exporterar dessutom stora mängder solrosfrö.