Yara Holsether 29277Ba0213E46Ccad2E8B3F4Fe24D4A
Yaras koncernchef Svein Tore Holsether varnar för konsekvenserna av kriget mellan Ryssland och Ukraina för den globala matförsörjningen. FOTO: Yara
Jordbruk Globalt

Yara vill minska beroendet
av livsmedel från Ryssland

Gödseltillverkaren Yaras koncernchef Svein Tore Holsether varnar i ett öppet brev för konsekvenserna för den globala matförsörjningen av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Det vore viktigt att minska beroendet av Ryssland, framhåller Holsether.

Ryssland och Ukraina är stormakter i ett globalt och ömtåligt livsmedelssystem. De långsiktiga konsekvenserna av kriget kommer att påverka både de rika och fattiga delarna av världen.

Yara och koncernens anställda drabbades nyligen direkt av konflikten inom krigszonen, då en missil träffade Yaras kontorsbyggnad i Kiev. Lyckligtvis skadades ingen av de anställda fysiskt, skriver Holsether.

Förutom det omedelbara hotet mot liv och fruktansvärda lidanden i Ukraina, är få saker viktigare än tillgång till mat. Även om vi kan välja att skjuta upp konsumtionen av de flesta varor och tjänster, förblir maten den viktigaste varan, noterar Holsether.

År 2015 beslutade det internationella samfundet att utrota hungern till 2030. Under de senaste två åren har flera externa chocker, inklusive klimatförändringen, pandemin och stigande europeiska gaspriser, avslöjat många svagheter i livsmedelssystemet.

Utan gödsel minskar skördarna

Enligt Yara-chefen brådskar det med förändringar. Världsbanken betonar att matpriserna stiger de flesta länder i världen. År 2020 gick omkring 800 miljoner människor hungriga i säng, vilket motsvarar en ökning med 120 miljoner människor från 2019.

Ukraina är en av världens ledande jordbruksnationer och världens näst största producent av spannmål. Bönderna går nu in i vårbrukets avgörande skede, där insatsmedel som gödsel, utsäde och vatten avgör den kommande skörden.

Utan gödsel kan skördarna decimeras med hälften. Ryssland har enorma resurser när det gäller näringsämnen. Grödorna behöver kväve, fosfat och kalium för att växa. Kväve tillförs från ammoniak, som framställs av kväve från luft och naturgas.

Gasen har varit på agendan i debatten kring de höga europeiska gaspriserna 2021 och början av 2022. 40 procent av den europeiska gasförsörjningen kommer för närvarande från Ryssland.

Yara är både leverantör av lösningar till jordbrukssektorn i Ukraina och stor inköpare av råvaror från Ryssland. Koncernen följer gällande regelverk, sanktioner och våra egna riktlinjer. Råvarorna har flutit fritt över gränserna i tider med hög geopolitisk stabilitet.

Geopolitisk obalans råder

I dag har de geopolitiska förhållandena hamnat i obalans. Stigande priser på livsmedel och konstgödsel kan påverka Yaras resultat positivt på kort sikt positivt. De samhälleliga och ekonomiska perspektiven är dock helt synkroniserade på längre sikt.

Ett långsiktigt värdeskapande för privata företag kan endast uppnås genom ett hållbart livsmedelssystem. Det internationella samfundet måste gå samman för att säkra världens livsmedelsproduktion och minska beroendet av Ryssland, skriver Holsether.

Detta innebär ett svårt dilemma mellan att fortsätta köpa från Ryssland på kort sikt eller att avgränsa Ryssland från de internationella livsmedelskedjorna. Det sista alternativet kan få betydande sociala konsekvenser.

Enligt Yara-chefen Holsether ska sådana överväganden inte tas av enskilda företag. Det är en uppgift för nationella och internationella myndigheter. Det brådskar mest att hjälpa Ukraina och det ukrainska folket.

Samtidigt vädjar Holsether till norska och internationella regeringar att gå samman för att skydda den globala livsmedelsproduktionen och samarbeta för att minska beroendet av Ryssland.