Globalt Webben
Översvämningarna i Tyskland har medfört svåra konsekvenser för lokala gårdar, beklagar producentordföranden Joachim Rukwied. Trots detta väntar Tyskland i stort sett en normal spannmålsskörd. FOTO: DBV
Jordbruk EU Globalt Marknad Tema

EU väntar goda skördar
trots lokal hetta och regn

Det internationella spannmålsrådet International Grains Council (IGC) har sänkt sin prognos för den globala spannmålsskörden. EU väntar för sin del en rekordskörd, trots hetta i norr och häftiga översvämningar i Mellaneuropa.

IGC beräknar den globala spannmålsskörden till 2.295 miljoner ton, en reducering med sex miljoner ton sedan föregående månad. En svår torka i delar av Nordamerika kan få negativa följder för skördarna av vete, korn och havre.

Trots detta kommer den globala skörden gott och väl att räcka till och bli över. Konsumtionen uppskattas till 2.266 miljoner ton. Slutbestånden väntas stiga med tio miljoner ton till 610 miljoner ton, vilket ger en betryggande marginal.

Den globala veteskörden uppskattas till 788 miljoner ton, omkring en miljon ton mindre än juniprognosen förutsåg. Noteras kan, att fjolårets globala veteskörd var 15 miljoner ton mindre.

EU-kommissionen räknar för sin del optimistiskt med en spannmålsskörd på drygt 292 miljoner ton. Det vore ett bra resultat efter den relativt svaga fjolårsskörden på 278 miljoner ton. Den inhemska konsumtionen beräknas till 263 miljoner ton.

Gott om EU-vete för exporthandeln

Kommissionen höjde i slutet av juli sin prognos för årets veteskörd i de 27 medlemsländerna från 125,8 miljoner ton till 127,7 miljoner ton. Det vore tidernas rekordskörd. Senaste år tröskade EU-länderna sammanlagt 117,2 miljoner ton vete.

Prognosen för EU:s veteexport för säsongen 2021/22 har bibehållits oförändrad på 30 miljoner ton. Som en jämförelse kan nämnas att motsvarande prognos sommaren 2020 utgick från 27 miljoner ton.

EU räknar med en självförsörjningsgrad för spannmål på 111 procent, jämfört med medeltalet de senaste tio åren (107,7 procent). Med en export av 44,6 miljoner ton spannmål och en import av 19,1 miljon ton, torde slutmängden växa med 42,5 miljoner ton.

Växtförhållandena har varierat mycket i olika delar av EU under sommaren. EU-kommissionens Mars-bulletin beskriver sommarhettan i norr och översvämningarna i Mellaneuropa som negativa faktorer för skörden.

I de baltiska länderna och Finland har varmare väder än normalt reducerat skördeförväntningarna. Utdragna värmeböljor har också stört grödornas utveckling i säsongens slutskede i centrala Italien, Ungern, Slovenien och Kroatien.

Översvämningar påverkar inte helheten

Belgien, Luxemburg och Nederländerna kan se fram emot relativt normala skördar trots fuktig väderlek. Tyskland upplevde en god start på växtsäsongen, men stationära lågtryck med ställvis enorma regnmängder gjorde snart slut på förhoppningarna.

Ovädren förorsakade omfattande skador i form av översvämningar, hagelstormar och jordras. Häftiga skurar dränkte kortvarigt odlingar med upp till 180 millimeter nederbörd. Floder svämmade över och byggnader förstördes.

Enligt den tyska producentordföranden Joachim Rukwied är det ännu för tidigt att uppskatta skördeskadornas omfattning. Röjningsarbetet är långvarigt och många gårdar i översvämningsregionerna har lidit totalförluster.

Översvämningarna var emellertid lokala, vilket begränsade skördeskadorna till relativt små områden. De tyska skördeutsikterna i sin helhet påverkas inte i någon större utsträckning. Prognosen tyder på en normal spannmålsskörd på 45,4 miljoner ton.

Den franska spannmålsskörden beräknas denna säsong till 67 miljoner ton. Det motsvarar en ökning med 16 procent från det svaga fjolåret och 6 procent över femårsmedeltalet. Grödorna i de östra delarna av landet har emellertid störts av regn som sänker kvaliteten.

God prognos för Skandinavien

Enligt EU:s Mars-bulletin hör de skandinaviska länderna Danmark och Sverige till årets vinnare. Grödorna har mått bra i gynnsamt väder med varma temperaturer. Skördeprognoserna är positiva för både höst- och vårgrödor.

Det ryska höstvetet har enligt marknadsinstitutet Sovecon farit illa under vintern. Förväntningarna på veteskörden måste sänkas drastiskt. Prognosen har dragits ned med 5,9 miljoner ton till 76,4 miljoner ton.

Den kinesiska veteskörden har delvis runnit bort. Svåra översvämningar i provinsen Henan har lagt grödorna under vatten. Enligt jordbruksministeriet har skörden komplett förstörts på 360.000 hektar. Grödorna har skadats på ytterligare 625.000 hektar.