D3 Ixtwb Waaawioh
EU-parlamentets jordbruksutskott godkände denna vecka förslaget till CAP-reform men frågan hinner inte till plenum före europavalet i maj. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU-parlamentet vill höja
stödtaket till 100.000 euro

EU-parlamentets jordbruksutskott antog på tisdagen förslaget till nästa CAP-reform. En majoritet i utskottet röstade för ett stödtak på 100.000 euro per gård med möjlighet till avdrag för hälften av lönekostnaderna.

Klimat- och miljöstöden i den första pelaren är likaså undantagna från den övre gränsen. Enligt utskottets åsikt borde 60 procent av direktstödet användas som baspremie för inkomststöd medan 40 procent ska reserveras för miljö- och klimatåtgärder.

EU-kommissionen har för sin del stannat för en kompromisslösning där direktstödet börjar minska efter 60.000 euro. Den definitiva övre gränsen har fastställts till 100.000 euro. Avdrag för lönekostnader är möjliga.

Fortsättning för kopplade stöd

Fem procent av det nationella CAP-stödet borde enligt utskottets åsikt riktas till små och medelstora gårdar. Minst två procent ska betalas till unga jordbrukare under de sju första åren. Stöden till ungdomar kan kompletteras med finansiering via den andra pelaren.

Utskottet vill dessutom uppmuntra medlemsländerna att använda medel ur landsbygdsstöden för att uppmuntra fler kvinnor att bli jordbrukare. Skillnaderna i direktstöd mellan de västliga och östliga medlemsländerna ska fasas ut fram till 2027.

Tio procent av stöden får också i fortsättningen kopplas till produktionen av bestämda grödor. Dessutom får ytterligare två procent kopplas till proteinväxter. Därmed följer utskottet rätt långt EU-kommissionens idéer.

Den nya marknadsordningen borde enligt utskottet innehålla skyddsnät mot extrema prisfall. Vid sidan av spannmål, socker, smör, skummjölkspulver och nötkött skulle också gris- och fågelkött tas med i den interventionsberättigade produktionen.

Omvänt vill utskottet också införa åtgärder som uppmuntrar producenterna att skära ned sin produktion. Vid sidan av mjölken borde detta också gälla för alla jordbruksprodukter i situationer där marknaden sviktar.

Det borde till och med bli möjligt att införa sanktioner för gårdar som fortsätter att producera ett överskott på marknaden. Parlamentarikerna vill dessutom reservera 30 procent av landsbygdsstöden för miljö- och klimatrelaterade åtgärder.

Nästa CAP tidigast 2022

Jordbruksutskottets förslag måste ännu godkännas av parlamentet i sin helhet, men förslaget hinner inte upp till plenum före europavalet i slutet av maj. Med andra ord gäller det att vänta tills nästa parlament att ta upp tråden i sinom tid.

Det är givetvis inte säkert att det nyvalda parlamentet har beredskap att godkänna förslaget. Parlamentets presidium kommer att ta ställning till den fortsatta behandlingen. Möjligen måste CAP-förslaget returneras till jordbruksutskottet för ny behandling.

Enligt de ursprungliga planerna skulle nästa CAP träda i kraft 2021, men det är redan i detta skede en omöjlighet. Medlemsländerna kräver att CAP-reformen och EU:s långtidsbudget ska behandlas parallellt. Nu är målet inställt på 2022.