Jordbruk EU

EU-parlamentet tackade nej
till nya GMO-grödor

EU-parlamentet har röstat mot att kommissionen ger tillstånd för att använda nya GMO-grödor inom EU. Även om ledamöterna inte kan stoppa det hela, är det här ett tydligt tecken på att det nya parlamentet är ännu mer negativt än det förra, som 2015 röstade nej till kommissionens förslag att ge medlemsländerna möjlighet att förbjuda eller begränsa användandet av GMO inom sina gränser.

De nya tillstånden gäller två typer av majs (MON 89034 och MZHG0JG) och en typ av soja (A2704-12) som är resistenta mot glyfosat och glyfosatammonium. Enligt kritikerna visar flera studier att resistenta grödor utsätts för mer besprutning och att risken att de innehåller högre halter av ogräsmedel därmed ökar, vilket kan anses vara en fara för hälsan.

Under debatten konstaterade flera debattörer att man måste lita på vetenskapen när den säger att GMO inte är farlig. Således går det inte ihop, att vetenskapens syn gäller för vaccin, men inte för GMO.

En majoritet ansåg dock att riskerna är för stora och kunskaperna inte tillräckliga för att kunna ge tillstånd för de nya GMO-grödorna. Kommissionens representant poängterade att parlamentet själv röstat nej till en ny lag, och kommissionen därför bara kan följa gällande EU-lagar.

Utskottet för miljö, hälsa och livsmedelssäkerhet hade redan röstat nej till tillstånden. Majoriteten av dess medlemmar har också röstat fram en uppmaning till kommissionen att ta fram ett nytt lagförslag om GMO.