P041801 643526
EU-rådets ordförande Charles Michel medgav inför parlamentet att rådets budgetförslag var ett enda misslyckande. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU-parlamentet risade
ländernas budgetbråk

EU behöver mer än någonsin en robust långtidsbudget för att lösa alla problem. Men medlemsländerna är splittrade och kommissionen hjälplös. Det senaste toppmötet om budgeten blev en besvikelse, fastställde EU-parlamentet på tisdagen.

Under tisdagens plenardebatt i Bryssel kritiserade parlamentet det senaste toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer. Kritiken var häftig, eftersom mötet slutade utan uppgörelse och utan utsikt till en långfristig lösning på ekonomin.

Den inflammerade debatten om långtidsbudgeten för perioden 2021-2027 betecknades som en besvikelse. Parlamentet beklagade att EU-länderna inte är redo att ge EU tillräckliga resurser för att hantera dagens stora politiska utmaningar.

EU:s gröna giv kräver stark budget

De församlade parlamentarikerna betecknade det nuvarande förslaget som irrelevant och skandalöst. Coronakrisen visar på behovet av en stark budget, flyktingfrågan och forskningen tarvar lösningar och jordbruket behöver medel.

Jordbruket behöver en stark budget för att klara de nya fordringarna inom EU:s gröna giv och den kommande jord till bord-strategin, anmärkte jordbruksutskottets ordförande, tysken Norbert Lins (EPP).

Rådets ordförande Charles Michel hade tidigare pressat jordbrukets budget med 14 procent i sitt kompromissförslag. Det går inte alls an, kritiserade Lins, som ingalunda var ensam om kritiken.

Den franska parlamentarikern Gilles Lebreton från den nya gruppen Identitet och Demokrati fordrade likaså en intakt jordbruksbudget. De mindre och medelstora gårdarna klarar sig inte utan tillräckliga resurser í den första CAP-pelaren, sade Lebreton.

Rådsmötet var en besvikelse

Rådets ordförande Charles Michel medgav att det senaste toppmötet var ett enda misslyckande. Michel ska fortsätta sina informella samtal med medlemsländernas delegationer. Några nya tecken på kompromisser är ändå inte i sikte.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efterlyste nyligen också större förhandlingsvilja hos de enskilda medlemsländerna. En kompromiss är nödvändig för att lösa de många problemen som EU står inför.

Gränsfrågan i Grekland, coronaviruset och den ekonomiska utvecklingen kräver resurser. Utan en ny och effektiv budget saknar EU alla chanser att reagera. Tiden är knapp, framhöll von der Leyen.

Parlamentet pockar på en robust finansiering och kräver en ordentlig budget som bygger på 1,3 procent av BNI. Parlamentet vill bibehålla eller till och med stärka jordbrukets anslag.