Jordbruk EU Globalt

EU och USA lanserar
plattform för jordbruket

EU och USA ska etablera en gemensam plattform för det framtida transatlantiska samarbetet kring jordbruksfrågor. Detta ska främja samordningen kring frågor om hållbarhet och klimat.

EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski och USA:s jordbruksminister Tom Vilsack konstaterar att ett tätare internationellt samarbete är viktigare än någonsin för att möta klimatförändringar och främja hållbarhet inom matproduktionen.

Världen är ett globalt samhälle, heter det i pressmeddelandet. Klimatförändringarna påverkar jordbruket och yttrar sig i form av extrem väderlek, svår torka, översvämningar, skogsbränder och andra liknande katastrofer som hotar städer, landsbygd och samhällen.

Den nya plattformen ska underlätta samarbetet mellan det amerikanska jordbruksministeriet och EU-kommissionen. Parterna ska utbyta kunskap och information för att effektivare möta globala utmaningar och uppnå gemensamma mål.

Det låter optimistiskt mot bakgrunden av de olika synsätten på jordbruket och dess metoder på vardera sidan av Atlanten. USA har redan i årtionden uttryckt ett djupt missnöje över EU:s jordbruks- och matpolitik.

Regeringarna i Washington har växlat många gånger under åren men EU har konsekvent vägrat att öppna sin marknad för gentekniskt förändrade jordbruksprodukter, klorbadad kyckling och hormonbehandlat kött.

Överenskommelsen lyfter fram det ömsesidiga engagemanget för hållbar och klimatsmart jordbruksproduktion. USA och EU är båda engagerade i flera effektiva projekt som syftar till gemensamma resultat.

EU:s senaste matstrategi från jord till bord faller inte heller amerikanarna i smaken. Enligt Tom Vilsack ska jordbruket uppmuntras till produktivitet. Handelsavtal ska bygga på vetenskapliga rön i stället för ideologier.

I pressmeddelandet ställer parterna trots detta förhoppningen att samarbetet ska leda till ett mer hållbart jordbruk. Det främjar rättvisa och öppna marknader på lokal, regional och internationell nivå och stärker livsmedelssäkerhet och hållbara livsmedelssystem.

Agrarkommissionär Wojciechowski konstaterade vid presentationen att de stora skillnaderna mellan europeiskt och amerikanskt jordbruk gärna fokuseras i olika sammanhang. I gengäld försummar man ofta att nämna de många likheterna.

Européerna känner sällan till att djurgårdarna i USA i medeltal består av 50 kor. I gengäld vet amerikanerna inte att en stor del av växtodlingen i EU sker på gårdar som är större än USA-genomsnittet, sade Wojciechowski.