Ath Bokslut
Under bokslutsperioden som avslutades den 30 juni år sålde ÅTH nästan 4.400 ton ton gul lök. Det senaste året har företaget också installerat en ny lökpackningslinje för att minska produkt- och emballagesvinnet. FOTO: Inessa Witting
Jordbruk Marknad

ÅTH betalar
rekordstor tilläggslikvid

Odlarägda andelslaget Ålands Trädgårdshall ÅTH ökade förra verksamhetsåret sin försäljning från 18,5 till 18,9 miljoner euro och betalar den största tilläggslikviden i företagets 37-åriga historia. Trots den rekordstora tilläggslikviden på nästan 205.000 euro samt investeringar på 643.000 euro ökade rörelseresultatet från 283.000 till 321.000 euro.

Trots att omsättningen för verksamhetsåret 1 juli 2020-30 juni 2021 ökade med nästan 360.000 euro sjönk odlarlikviderna från 12,2 till 11,7 miljoner euro. Förklaringen är främst att äppelskörden var 769 ton mindre än föregående år.

– Men odlarnas medelpris både för lök och äppel blev till och med något högre än föregående verksamhetsår som också var en toppnotering, säger vd Tord Sarling.

ÅTH exporterar 97 procent av sina produkter till finländska fastlandet och bara 3 procent säljs hemma på Åland. Men landskapets ö-läge innebär samtidigt att företagets transportkostnader är mer än 60 procent dyrare än för de fastländska konkurrenterna.

– Transportkostnaderna blir ett allt större hot. Konkurrensnackdelen har redan medfört att en rad frilandsodlade produkter med låg pallvikt minskar hos våra odlare, konstaterar styrelsen i sin verksamhetsberättelse och poängterar att transportstödet som Ålands lagting fattade beslut om hösten 2020 bör ”bestå långsiktigt”.

Landskapsregeringen har redan budgeterat pengar, men eftersom de slutliga stödprinciperna ännu inte slagits fast kan ÅTH inte ta upp stödet som en intäkt i bokslutet per den 30 juni 2021.

Styrelsen lovar att hela stödet intäktförs på den räkenskapsperiod som stödbeslutet inkommit ”om och när ett transportstöd betalas ut”.

Satsar ännu mera på rådgivningen

ÅTH:s huvuduppgift är att utveckla den åländska odlingen av lök, grönsaker, frukt och bär. Det sker genom odlingsplanering tillsammans med odlarna samt genom att lagra, förpacka och marknadsföra i första hand åländska produkter.

Inriktningen på hållbar kvalitet och produktutveckling fortsätter. För att bidra till ökad lönsamhet och föryngring bland odlarna har ÅTH dessutom höjt insatserna på odlarrådgivning genom att också köpa tjänster av Ålands hushållningssällskap.

Fokusområden vid sidan om kvalitet och produktutveckling är högre arealmässiga skördar samt en större och mer kundanpassad produktion. I den processen har odlarna investerat stort och den bevattnade arealen inom lök- och grönsaksodlingen har på tre år fördubblats.

Företaget arbetar också för utökad ekologisk produktion där det finns ”en tydligt ökad efterfrågan”.

Sedan länge har ÅTH en hög andel återvinning av överskottsvärme, som via nio borrhål lagras i berggrunden. Ingen eldningsolja används och i februari i år tog man i bruk en solcellsanläggning som installerats på centralpackeriets tak. Anläggningen beräknas täcka 10 procent av ÅTH:s årliga elförbrukning.

För att öka energisäkerheten köptes en elgenerator som driver företagets anläggning i Jomala Gölby. Dessutom anskaffades en ny lökpackningslinje för ökad hastighet och säkerhet i produktionen samt minskat produkt- och emballagesvinn.

Den 1 september tog ÅTH också i bruk en tillbyggnad på 580 kvadratmeter. Där finns bland annat den nya linjen för hantering av speciallök.

Behöver hitta mindre priskänsliga produkter

Bland hotbilderna noterar ÅTH att konkurrensen mellan handelskedjorna hårdnar vilket syns i matvarornas prissättning och en mer instabil marknad.

– Producenterna och livsmedelsindustrin i Finland är därmed satta under hård press samtidigt som andra EU-länder vill komma åt den finländska marknaden. Bland annat Polen har de senaste åren kraftigt ökat sin produktion av frukt och grönt, konstaterar ÅTH-styrelsen och betonar att företaget och odlarna ständigt behöver arbeta för att ”hitta produkter och marknadssegment” som är mindre priskänsliga.

I årsberättelsen noteras också att matkassens andel av den finländska befolkningens disponibla inkomst sedan 1970-talet har minskat från 29 till 10 procent år 2019.

Både ÅTH och odlarna arbetar fortsättningsvis för en långsiktigt hållbar produktion och minimerad miljöbelastning. Som exempel noteras att företaget sedan 2016 har minskat användningen av elenergi med 15 procent samtidigt som omsättningen ökat med 47 procent.

Andelsstämman för att behandla bokslutet hålls fredagen den 19 november i Mariehamn och avslutas med gemensam middag för mötesdeltagare med partner.

Då blir det troligen också nya medlemmar i styrelsen. Robert Ekström som varit med många år vill lämna plats för yngre förmågor och det samma gäller äppelodlaren Yngve Österlund, som i våras lämnade uppdraget som ordförande för Ålands frukt- och bärodlarförening.

– Valberedningen arbetar med förslag till ersättare, säger Tord Sarling.