Lpx 175090
Bryssel planerar ingen EU-kompensation för dyra gödselmedel. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

EU kompenserar inte
stigande gödselpriser

Bryssel planerar för närvarande ingen kompensation för EU:s jordbrukare med anledning av de kraftigt stigande priserna på mineralgödsel. Enskilda medlemsländer får däremot införa egna stödåtgärder, som ska godkännas av kommissionen.

Kraftigt stigande gaspriser har framkallat en kris på gödselmarknaden. Flera stora gödselproducenter har drastiskt dragit ned produktionen. Bristen på gödsel har kännbart pressat upp priserna.

Den polska regeringen har uttryckt sin oro över utvecklingen inför EU-kommissionen och efterlyser kompensation. En talesman för kommissionen uppger för Agra Europe att varje medlemsland får stöda sina bönder, men det förutsätter tillstånd från Bryssel.

De stigande gödselpriserna diskuterades på det senaste agrarministermötet i Luxemburg. Enligt den polska delegationen har priset på gödselmedel i Polen stigit med nästan 80 procent den senaste tiden.

EU räknar med en stabilisering

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har försäkrat att landets jordbruksproducenter kommer att få stöd av regeringen om det kritiska läget fortsätter. Regeringen planerar kompensation i form av statliga interventioner och subventioner.

Den polska gödseltillverkaren Grup Azoty skriver i ett pressmeddelande att koncernen har börjat prioritera leveranser till hemlandet framom exporten. Exportpartier levereras enligt överenskommelse, men för övrigt går produktionen till inhemska kunder.

I ett separat meddelande framhåller kommissionen att EU-reglerna redan nu ger medlemsländerna möjlighet att vidta åtgärder som skyddar konsumenter och lindrar konsekvenserna för näringslivet.

EU:s verktygslåda tillåter en samordnad strategi som motverkar negativa effekter av plötsliga prisökningar på energi utan att splittra EU:s inre energimarknad. Kommissionen tror att partipriserna på gas kommer att stabiliseras på en lägre nivå nästa vår.

Energiintensiva branscher drabbas hårt. Gödselbranschen illustrerar detta. Produktionen är starkt beroende av naturgas och har blivit olönsam. Detta har resulterat i en kraftigt nedsatt produktion de senaste veckorna, tillägger kommissionen.

Detta påverkar i sin tur sysselsättningen i branschen. Neddragningen av gödselproduktionen förväntas också leda till tillfälligt stigande priser på livsmedel eller krympta marginaler inom livsmedelsindustrin.

På medellång sikt kan prisfluktuationerna fortsätta och kraftiga förändringar kan inte uteslutas. Tillgång och efterfrågan på världsmarknaden kan påverkas av geopolitiska, tekniska och ekonomiska faktorer, medger kommissionen.

Brasilien befarar växande underskott

I Brasilien är jordbruket en central näring och branschen följer utvecklingen på den internationella gödselmarknaden med växande oro. President Jair Bolsonaro befarar att landets matförsörjning och export kan bli lidande av bristen på gödselmedel.

Presidenten uppger att regeringen för närvarande bereder en nationell gödslingsplan med målet att minska landets beroende av importerade gödselmedel. Ett alternativ är att öka användningen av inhemskt stenmjöl.

I dag täcker Brasilien omkring fyra femtedelar av gödselbehovet med import. Enbart under årets första fem månader importerade Brasilien sammanlagt 13 miljoner ton gödselmedel. Mängden är den största någonsin.