EU-länderna har banat väg för den kontroversiella restaureringslagen för återställande av natur, som har varit föremål för en livlig debatt de senaste månaderna. Tjugo medlemsländer ställde sig slutligen bakom förslaget.
Sex medlemsländer, bland dem också Finland och Sverige, röstade mot förslaget. Mot lagen röstade också Italien, Nederländerna, Polen och Ungern. Ordförandelandet Belgien lade ned sin röst. Österrike övergav sin negativa inställning och röstade för lagen.
Tungan på vägen i måndagens omröstning i Luxemburg blev Österrikes gröna klimatskyddsminister Leonore Gewessler. Hon röstade för lagen mot den konservativa förbundskanslern Karl Nehammers vilja.
Koalitionen krisar i Österrike
Beslutet utlöste en akut koalitionskris i Österrike, bara några månader före det österrikiska parlamentsvalet. Enligt Nehammer saknade Gewessler befogenheter att ta ställning i frågan och var ute och cyklade.
Den gröna klimatministern motiverade sitt beslut med att delstaten Wien nyligen hade ändrat kurs och ställt sig för restaureringslagen. Hon försäkrade att hennes samtycke var juridiskt säkrat.
EU:s medlemsländer förväntas nu göra upp nationella restaureringsplaner inom två år efter att förordningen trätt i kraft. Finland röstade mot förordningen om restaurering av natur, eftersom förordningen blir dyrare för Finland än för de övriga medlemsländerna.
Finland har under förhandlingsprocessen aktivt påverkat innehållet i förordningen i intensivt samarbete med de andra medlemsländerna. Finland strävat efter att påverka punkter som kan minska de kostnader som genomförandet medför för oss.
Finland har förespråkat ett starkare beaktande av medlemsländernas varierande förhållanden och efterlyst större flexibilitet i genomförandet. Med hjälp av de ändringar som Finland har föreslagit hade kostnaderna för Finland kunnat sänkas.
Nu ska nya metoder sökas som gör det möjligt att genomföra förordningen på möjligast kostnadseffektivt som med tanke finländska förhållanden. Förordningen måste också samordnas med olika näringar.
Ny version gynnar Finland
Flera EU-länder som har motsatt sig lagen, hänvisade till möjliga problem inom jordbrukssektorn, samt svårigheter att följa miljö- och hållbarhetsstandarder. Höga genomförandekostnader skrämmer också.
Vi är allt annat än nöjda, vi kan inte acceptera att vi måste höja den ekonomiska och administrativa bördan för jordbrukssektorn, kommenterade Italiens biträdande miljöminister Vannia Gava.
Den nyaste versionen av förordningen är emellertid bättre genomförbar för Finland jämfört med de tidigare versionerna. Trots detta kunde Finland inte heller denna gång stöda slutresultatet, då en rättvisare kostnadsfördelning hade varit möjlig.
I diskussionen fanns ett brett stöd för behovet att jämka kostnaderna och agera mer rättvist. Detta bör också synas i genomförandet, kommenterar miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.