Jordbruk EU

Ett år utan svinpest föreslås
som krav för ”ASF-fritt” område

EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, har tagit fram ett förslag på hur strategin ska se ut för att ett område eller ett land kan anses fritt från svinpest.

Sjukdomen har spridit sig oroväckande under de senaste åren, främst i östra Europa, men letar sig nu västerut genom Tyskland. Men eftersom den rör sig mycket långsamt med några få kilometer per åt när det bara är vildsvinen som sprider den, är den största faran människan själv.

Strategin går ut på att kontrollera ett stort antal självdöda vildsvin. De som skjuts under jakt ingår inte, eftersom all forskning visar att de har en betydligt lägre andel infektioner än djurstammen i stort. Alltså måste de drabbade områdena organisera sig för att leta döda djur.

Efsa har delat in strategin i två delar: en för mindre områden och en för hela länder. För båda gäller att det först krävs ett år utan några tecken på svinpest.

För mindre områden ska det samlas in minst två procent av den mängd vildsvin som jagades innan epidemin, medan man i hela länder måste hitta minst ett självdött vildsvin per tusen kvadratkilometer samt testa alla jagade vidsvin.

Efter det startar en kontrollperiod, vars längd beror på hur många självdöda vildsvin man hittar. Kortast period är tre månader, om man hittar minst sex djur per tusen kvadratmeter.

EU-kommissionen kommer nu tillsammans med ministerrådet att bestämma om strategin ska användas som nya regler inom hela unionen.