20201218 Ep 108920 B Aha 022
EU har ännu möjlighet att stoppa ratificeringen om britterna inte följer det överenskomna avtalet, säger tysken Bernd Lange som är ordförande för parlamentets handelsutskott. FOTO: EU
Jordbruk EU

Brexit genererar
ny konflikt med EU

Övergångsreglerna för handeln mellan Irland och Nordirland ska enligt brexitavtalet upphöra att gälla i slutet av mars. Nu har regeringen i London ensidigt förlängt avtalet. EU betraktar detta som ett regelrätt brott mot brexitavtalet.

EU-parlamentet har ännu inte ratificerat avtalet om brexit, eftersom överenskommelsen fattades strax före julen förra året då parlamentet redan hade åkt på jullov. Nu hotar parlamentet att krångla med ratificeringen.

Om det vill sig illa kan gränsen mellan Irland och Nordirland utlösa en ny handelskonflikt mellan Storbritannien och EU. Övergångsreglerna tillåter leveranser av livsmedel utan dokument från Storbritannien till Nordirland fram till slutet av mars, men inte längre.

Nu har regeringen i London ensidigt förlängt övergångsreglerna ända till oktober utan att konsultera EU-kommissionen. Det upprör känslorna i EU-institutionerna. Enligt kommissionen har britterna brutit mot det överenskomna brexitfördraget.

Hotar att stoppa EU-ratificeringen

Kommissionen har redan skickat en arg skrivelse till London med hot om allvarliga konsekvenser. Om britterna tredskar, drar sig EU inte för att stämma britterna inför EU-domstolen, dundrar man i Bryssel.

Ett förfarande i EU-domstolen är emellertid enormt tidsödande. Frågan är hur länge ett utslag skulle dröja. I stället hotar Bryssel att koppla in EU-parlamentet, där stämningarna är ytterst upprörda.

Brexitavtalet har ännu inte ratificerats. EU har ännu möjlighet att stoppa ratificeringen om britterna inte följer det överenskomna avtalet, säger tysken Bernd Lange som är ordförande för parlamentets handelsutskott.

Enligt Lange har man länge varit förberedd på riskerna att britterna på ett eller annat sätt försöker krångla sig förbi den mödosamma brexitkompromissen. När det gäller livsmedel måste EU förhålla sig strängt och se till att reglerna efterlevs utan undantag.

Lange påminner om att den galna kosjukan BSE i tiderna startade i Storbritannien, därifrån epidemin smittade till många EU-länder. Brexitfördraget förutsätter att leveranserna från Storbritannien till Nordirland ska kontrolleras om gränsen ska förbli öppen.

Visa god vilja, säger britterna

Den brittiska regeringen rycker för sin del på axlarna och efterlyser mer god vilja från EU. Premiärminister Boris Johnsons minister för EU-frågor, den förre chefsförhandlaren David Frost, betecknar EU-hotelserna som ”elakartade”.

Jag hoppas att ni där i Bryssel kan skaka av er gamla elakheter för att i stället bygga upp en vänlig relation mellan suveräna likar. Brexit-Britannien förtjänar en behandling på ögonhöjd, skriver ministern i en gästkolumn för tidningen Sunday Telegraph.

Enligt brexitavtalet har Nordirland en särställning och fungerar fortsättningsvis med många av EU:s regler. Samtidigt skapades en inomstatlig gräns mellan Nordirland och Storbritannien som skapar oro i det politiskt känsliga Nordirland.