Jordbruk SLC Marknad

Esbo får egen foodhub i februari

Foodhub för närproducerade och ekologiska livsmedel öppnas den 14 februari i anslutning till Huvudstadsregionens återvinningscentral i Knektbro i Esbo. Foodhub handlar om att konsumenter från ett enda ställe kan beställa och hämta säsongsprodukter direkt från producenterna.

Inom kort går det att beställa närproducerade livsmedel med allt från ägg till kombucha från foodhub i Knektbro i Esbo. Producenten levererar de beställda produkterna till den obemannade foodhub som konsumenterna sedan kan besöka närhelst det passar dem bäst.

– Foodhub ligger invid goda trafikförbindelser. Avsikten är att på ett behändigt och smidigt sätt få in närproducerade livsmedel i människornas vardag, säger Rikard Korkman. Korkman själv bedriver jordbruk på Råbäck gård i Esbo.

Den gemensamma nämnaren för foodhubs två grundare Rikard Korkman och Olli Repo är viljan att stöda de lokala gårdarna och idén om närproducerat liksom främja hållbar livsmedelsproduktion.

Korkman och Repo öppnade sin första foodhub i Hertonäs hösten 2017. Det här blev verklighet med hjälp av finansiering från Sitra. De positiva erfarenheterna från foodhub i Hertonäs uppmuntrade dem att utvidga verksamheten.

Foodhub i Knektbro är en del av utvecklingsprojektet Urban Food som syftar till att stärka marknaden för närproducerade livsmedel i huvudstadsregionen.

Foodhub står för ny hållbar konsumtion

Foodhub innebär att konsumenter och odlare ingår avtal där konsumenten får en del av odlarens skörd mot en summa som betalats i förskott. Producenten bestämmer själv priset på sina produkter. Tjänsten fungerar på den nya plattformen ekompi.net som Korkman och Repo har utvecklat.

– Konsumenterna som använder sig av vår tjänst kan vara säkra på att de får färska säsongsenliga råvaror på sitt matbord. Inom kort kan vi erbjuda lake och lakrom, som sedan finns att få först om ett år nästa gång.

Konsumenterna lockas till foodhub för att närproducerade livsmedel är exklusiva och färska och livsmedlets ursprung är exakt känt, men även för att stöda lokala jordbrukare. Vissa gårdar låter hugade konsumenter delta i skördearbetet som då samtidigt personligen lär känna producenten som odlar deras mat.