Eexpo5 Apr24 Ct
Energisparande lösningar var starkt framme på TrädgårdsExpo. Som bland annat LED-belysning. Vi ser en tydlig ökning i intresset för LED, säger Peter Söderback, som representerar Schetelig, som har bred verksamhet inom trädgårdssektorn.
Maskin & teknik

Energilösningar dominerade
på TrädgårdsExpo i Närpes

LED-belysning har varit på tapeten i flera år. Men det är först nu som växthusföretagarna i allt högre grad investerar i tekniken. Det som fick fart på investeringarna är energikrisen. Just lösningar för att spara energi var starkt framme på TrädgårdsExpo i Närpes.

Det senaste åren har det duggat tätt mellan investeringarna i LED-belysning i växthusnäringen i Närpes. Tekniken har varit på agendan länge, men nu verkar den slå igenom på allvar.

– Vi ser en tydlig ökning efter energikrisen 2022-2023 då många året runt-odlare valde att inte producera den vintern på grund av höga energipriser. Det är en stor bidragande orsak till att LED börjar öka i popularitet. Energikrisen tvingade fram satsningen, berättar Peter Söderback, som representerar Schetelig, som har bred verksamhet inom trädgårdssektorn.

Söderback var på plats i Närpes förra veckan när TrädgårdsExpo ordnades under två dagar. Många andra aktörer som är återförsäljare av LED medverkade också och intresset för den typen av belysning var stort.

– LED är jämfört med HPS-lampor överlägset sett ur ljusmängden man får ut och energin som behövs. LED kräver nästan hälften mindre el och således kan odlaren som investerar spara mycket i elförbrukningen, förklarar han.

Eexpo8 Apr24 Ct
Just lösningar för att spara energi var starkt framme på TrädgårdsExpo i Närpes.

Framtiden osäker för HPS

Något som också påverkar odlarna är att framtiden för HPS kan vara hotad. Det finns politiska planer på att tekniken ska förbjudas i framtiden.

– Det har också påverkat tillverkningen och LED slår också igenom inom andra sektorer. Det kan bli brist på reservdelar till HPS som dessutom tillverkas främst i Kina. Det kan förändras innan lagförslaget gått igenom, men diskussionen har gett luft under vingarna för LED, konstaterar Söderback.

LED-tekniken har utvecklats i flera år och forskning har också ökat kunskapen.

– Tekniken är pålitlig och nya generationer LED-belysning kommer ut på marknaden. I dag vet vi också vilket typ av spektra som lämpar sig för olika grödor, vilket kan höja skördarna ytterligare.

Försök med LED har pågått i flera år, men fortfarande dominerar HPS-belysningen i växthusen. Vanligt är att en odlare kan ha LED på en mindre del av produktionsytan. LED saknar också en fördel som HPS-belysningen har – nämligen att den alstrar mycket mindre värme.

– Med HPS fås värme gratis och vintertid är det ett problem i Finland. När det är kallt ökar luftfuktigheten och därför är det nu på gång med system för avfuktning, berättar han.

Hur ser marknaden ut överlag just nu?

– Framtidstro finns, men utmaningarna är många, som till exempel konsumenternas köpkraft. Men inom vår bransch har det funnits investeringsvilja för ska man vara med och producera måste anläggningen vara i toppskick. Produktionen måste vara effektiv, svarar han.

Eexpo2 Apr24 Ct
En teknik som är på frammarsch inom växthusodlingen är elpannor. Vid sidan av uppvärmningskällor som flis eller gas kan man i en anläggning komplettera med en elpanna. Elpannorna är ett sätt på vilket odlaren kan minska sin elförbrukning.

Elpannor ökar flexibiliteten

En teknik, som bidrar till att spara in på produktionskostnaderna, och är på frammarsch inom växthusodlingen är också elpannor. Vid sidan av uppvärmningskällor som flis eller gas kan man i en anläggning komplettera med en elpanna.

– Elpannorna är ett sätt på vilket odlaren kan minska sin elförbrukning, säger Timo Helle, vd för Helle-Tech, som deltog i TrädgårdsExpo.

Den här typen av panna lämpar sig bra för stora odlare som magasinerar vatten i ackumulatortankar för att lagra värme. Pannorna ifråga ökar flexibiliteten och gör att odlaren kan värma vattnet med el när elpriserna är låga.

– När elpriserna stiger används i stället de huvudsakliga värmekällorna, men systemet gör att användningen av el optimeras när priserna är låga. Därmed sparar odlaren in på energikostnaderna, förklarar Helle.

Växthusnäringen är också viktiga för att elförsörjningen är i balans. Spänningen i det finska elnätet kan variera beroende på om det kommer in mycket el från exempelvis vind- eller solkraft.

– Det gör att det kan bli problem med spänningen i elnätet och när det finns för mycket el startar elpannorna automatiskt i växthusen och ökar förbrukningen tillfälligt, vilket ger inkomster åt odlaren. Elpannor minskar också behovet av att investera i transformatorer, berättar han.

Enligt Helle har tekniken slagit igenom stort i exempelvis Norge. Nu ökar intresset också bland odlarna i Närpes, menar han.

– Vi har sålt elpannor till odlare i Närpes samt i Åbo och Seinäjoki. Vi får många förfrågningar om offerter, så vi har stora förhoppningar på Närpesregionen, säger han.

TrädgårdsExpo riktar sig till professionella odlare och ordnas vartannat år i Närpes. Under de två dagarna fick besökarna ta del av olika föreläsningar och det senaste inom tekniken som rör växthusproduktion.