Osterbotten Eklund A Webben
I Österbotten stressades växtligheten av kallt väder, värmebölja och torka. Men regnen under juli har bidragit till att skörden kan bli relativt bra med tanke på förutsättningarna. Men nu räcker det med nederbörd, säger spannmålsodlaren Bengt Eklund i Närpes, som inspekterar ett havrefält som fortfarande ska mogna länge.
Tema

En fin höst kan rädda
spannmålsskörden i Österbotten

I likhet med övriga landet har vädret varit mycket varierande i Österbotten. Därmed väntas en varierande spannmålsskörd som kan – om de kommande veckorna blir soliga – ändå bli bättre än vad som tidigare förväntades.

– I dagens läge är det väldigt svårt att förutspå årets spannmålsskörd här i nejden. Vissa skiften kommer ge en normal skörd medan andra ger betydligt sämre. På grund av det varierande vädret är det svårt att uttala sig så det ska bli mycket intressant att se vad slutresultatet blir, säger Bengt Eklund, spannmålsodlare i Närpes.

Eklund, tillika ordförande för ÖSP:s spannmålsutskott, odlar i år havre, korn, vete samt ärt och bondböna. Många fält är fortfarande gröna och i området är det tydligt att odlingarna har mognat olika.

– Kalla nordliga vindar och värmebölja följt av torka i juni gjorde att bestånden blev korta och glesa och efter att det kom regn började växterna skjuta ut nya skott som nu är gröna. Så det blir en hel del grönskott i år, konstaterar han.

Till skillnad från de södra delarna av landet fick landskapet ifråga regn i maj vilket gjorde starten bra. Men i juni blev det ett par varma veckor och i kombination med mycket litet regn förstördes utsikterna för toppskördar.

– Läget var bättre än i de södra delarna av landet, men växtligheten här blev ändå stressat av det varierande vädret. De första regnen i juni kom efter midsommar och det var två veckor för sent, så förhållandena har inte varit de bästa.

Regnet kom i juli

Vädret i juli har däremot varit präglat av mycket regn. Eklund räknar snabbt att det kommit cirka 150 millimeter i hans område under den månaden. Det som nu vore viktigt för den fortsatta växtsäsongen är uppehåll och varmare väder.

– Men det utlovas fortsättningsvis regn, men det är ännu inte någon katastrof. Det viktigaste är att vi får bra skördeväder i slutet av augusti när merparten börjar skörda. Men hur vi än gör kommer det troligen att bli en del torktimmar i och med att det är så ojämnt ute på sädesfälten, säger han.

Mattis Nysand, växtodlingsrådgivare för ProAgria Lantbrukssällskapet, ger en liknande bild av läget för hela Österbotten.

– Vädret har varit varierande och jag skulle säga att senare sådda spannmål, som vårkorn, lidit mest av torkan. Det som ser ut att ha klarat sommaren bäst är vårvete och havre. Men regnet efter midsommar har ändå rett upp mycket så trots att det växer ojämnt kan slutresultatet bli helt okej om vädret är gynnsamt med varmare temperaturer och solsken, säger Nysand.

Väderprognoserna framöver lovar dock inte solsken utan mer regn. Så var fallet i mitten av förra veckan.

– Det ökar risken för liggsäd och om det inte får vara torrt ökar torkningskostnaderna tyvärr. Men om det blir bättre så finns förutsättningar för relativt normala skördar, säger han.

Osterbotten Skord B Webben
Årets spannmålsskörd förväntas bli mycket varierande i Österbotten. Det som alla hoppas på nu är solsken och varmare väder i augusti.

Även priserna varierar

Vilka strategier ska spannmålsodlarna ha när det gäller försäljningen av skörden? Enligt Bengt Eklund har priserna stigit sedan våren efter flera månader av sänkningar. Priserna varierar mycket från dag till dag beroende på skörderapporter från övriga Europa och det krigshärjade Ukraina.

– Vad det slutligen blir för priser hänger också på våra egna utsikter när skördetiderna börjar närma sig. Ett bra sätt är att sprida på försäljningen, vilket har visat sig vara en bra strategi för att komma till ett skapligt medelpris. Att ha kontrakt och ett fast pris på en del av skörden är också bra, menar han.

Eklund har själv slagit fast priset för en del av spannmålen.

– I år har det varit svårt med tanke på att spannmålspriserna i vinter ännu var 300 euro och därefter har det kommit ner rejält, men nu vet man inte alls hur det blir framöver. Spannmålspriset kan mycket väl stiga igen under vintern beroende på utbud och efterfråga.

I regel lagrar de som har utrymme en del av spannmålen och följer med marknaden. Men i år finns en uppenbar risk att många är tvungna att sälja tidigt på hösten eftersom en del av stöden blir försenade.

– Det kan göra att det kommer ut mycket spannmål på marknaden direkt, vilket inte är bra. Exempelvis behöver foderindustrin ha något att köpa också senare under hösten. Det blir besvärligt för foderindustrin om det mesta kommer ut tidigt på hösten, förklarar han.

Att säga något om kvaliteten på skörden är fortfarande mycket svårt. Men Eklund har en förhoppning om att regnen i juli fick fart på växtligheten.

– Gällande till exempel hektolitervikten tror jag regnet gjorde att växten hunnit ikapp. Vi ska hoppas att säden inte blir för lätt, men det vi säkert vet är att skörden kommer att mogna ojämnt och att risken för högre DON-halt ökar på grund av de rikliga regnmängderna på sensommaren.  Hur vädret blir framöver har förstås mycket stor inverkan, konstaterar han.