Elbrist
Om det trots uppstår elbrist under vintern, skulle det för elanvändare innebära ett par timmars strömavbrott med tjugo timmars mellanrum, motsvarande strömavbrott till exempel på grund av stormar. ARKIVFOTO
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Elbrist i vinter osannolik – men
möjlig och kräver förberedelser

Den regionala beredskapskommittén för Västra och Inre Finland hörde vid höstens andra möte stamnätsbolaget Fingrids bedömningar av elens tillräcklighet under den kommande vintern. Enligt Fingrid är elbrist osannolik under vintern, men möjlig.

– Man behöver nog vara förberedd. Om man ännu inte har gjort något åt saken så måste man börja göra det senast nu. Distributionsnätsbolagen kommer inte till platserna med aggregat, utan var och en måste tänka över sin egen beredskap, konstaterade Fingrids kontrollrumschef Arto Pahkin.

Fingrid uppskattar att toppförbrukningen av el i Finland under perioder med minusgrader kan vara 15.100 megawatt (MW). Den inhemska produktionskapaciteten och effektreserven omfattar sammanlagt cirka 12.900 MW.

– Någonstans ifrån måste vi få 2.000 MW, det får vi från Sverige och Norge, säger Pahkin.

– Visserligen är allt känsligt för förändringar inför risken för elbrist. Till exempel starten av produktionen vid Olkiluotos tredje reaktor, långa perioder med köldgrader och om överföringarna över gränsen till Sverige skadas.

Alla kan bidra till att bekämpa elbristen

Risken för elbrist kan påverkas genom att minska förbrukningen. Bland annat Fingrid har gjort kampanjer för att alla finländare ska sträva efter att minska sin elförbrukning och på så sätt vara med och bekämpa elbristen.

Arto Pahkin säger att elförbrukningstopparna i Finland är klockan 8-9, klockan 9-10, klockan 17-18 och klockan 20-22.

– Om vi kunde få bort förbrukning från de här timmarna, skulle läget vara lättare.

Om det trots allt uppstår elbrist under vintern, skulle det för elanvändare innebära ett par timmars strömavbrott med tjugo timmars mellanrum.

– Dem skulle vi nog klara av. I Finland har man vant sig vid långa strömavbrott till exempel på grund av stormar, säger Pahkin.

Fingrids webbplats finns mer information om elbrist.