Jordbruk SLC Marknad

Ekostrategi och ekovecka
föreslås i förfrågan av EkoNu!

Inom EkoNu!-projektet riktade man i slutet av februari en förfrågan till jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. I skrivelsen konstaterades att den offentliga måltidssektorn måste fungera som draghjälp ifall ekosektorn ska utvecklas i enlighet med regeringsprogrammets visioner.

Förfrågan undertecknades av styrgruppsordförande Steve Nyhom, projektledare Ann-Sofi Ljungqvist samt projektkoordinator Thomas Snellman. Steve Nyholm motiverar förfrågan med statsrådets tidigare principbeslut och rekommendationer om 20 procents andel ekologiskt i offentliga måltider 2020.

Nyholm är ekoproducent från Munsala, och representerar bland annat SLC i MTK:s ekoutskott. – Det finns i dagens läge inga riktlinjer om andelen ekologiskt i storkök, säger Nyholm. Ser vi på Danmark och Sverige använder de offentliga storköken mellan 60-90 procent ekologiska råvaror. I Finland kommer vi inte nära de siffrorna.

Enligt Nyholm är de offentliga måltiderna bärkraften bakom en tillräckligt hög produktionsvolym av inhemska ekologiska råvaror. Det behövs i sin tur för att uppmuntra till innovationer och produktutveckling samt skapa exportmöjligheter inom den ekologiska sektorn.

– Dessutom har intresset för ekoodling vuxit enormt bland odlarna de senaste åren. Det är också en ekonomisk möjlighet för jordbrukarna, eftersom täckningsbidragets kalkyler visar att det oavsett det svåra ekonomiska läget är mera lönsamt för bonden än konventionella grödor.

Nationell ekostrategi behövs

Bland annat hoppas man från EkoNU!:s sida att minister Leppä ska ge svar på när en ny ekostrategi är att vänta i Finland. Nyholm har själv bekantat sig med kommunernas ekostrategier i Sverige, och varit med om att göra upp en sådan strategi i Nykarleby.

– Tyvärr tror jag inte det är många kommuner i Finland som har en sådan. En ny landsomfattande ekostrategi skulle behövas som underlag för dialog kring ekologiska råvaror inom den offentliga måltiden, säger Nyholm.

Den andra frågan i skrivelsen till minister Leppä gäller möjligheten till ekonomiska punktinsatser till måltidstjänsterna, till exempel som ett tidsbestämt projektstöd. Alternativt kunde man ordna en ekovecka i hela Finland i början av oktober när tillgången på närmat är som bäst.

– Redan nu kan man få stöd när man köper ekologiska morötter eller ekomjölk till skolan. Tröskeln att använda ekologiska råvaror blir lägre när upphandlarna inser att det inte behöver bli mycket dyrare än konventionella råvaror. En ekovecka skulle vara ett viktigt sätt att få instanser att inse det i praktiken.