I år inleds stödansökan i Viputjänsten i slutet av april. Ansökningstiden för samlade stöd pågår fram till 17.6.2019.
Det är skäl att söka stöden enligt de senaste arealuppgifterna. Om dina basskiften är oförändrade jämfört med i fjol, kan du skicka in stödansökan när som helst under ansökningstiden, uppger Livsmedelsverket. Eventuella skiftesändringar bör göras senast före medlet av maj.
Vipukartan förnyas
Viputjänstens karta har genomgått förändringar som ska göra det tydligare och enklare att använda kartan.
Med den förnyade kartan är det möjligt att anmäla gränserna för jordbruksskiften på basskiften i gemensam användning. Det är skäl att planera anmälan i god tid, eftersom bara en av skiftets innehavare kan rita in gränserna för ett skifte i gemensam användning och anmäla de grödor som ska odlas.
Skiften i gemensam användning kan anmälas bara i e-tjänsten.
Nya stöd i e-tjänsten
Från och med februari har man kunnat göra elektronisk anmälan om deltagande i produktionsstöd för mejerimjölk. Om anmälan är i kraft behöver den ändå inte göras på nytt.
Sättet att göra anmälan för produktionsstöd för direktförsäljningsmjölk ändras så att direktförsäljningarna härefter anmäls till kommunen och inte till NTM-centralen.
Livsmedelsverkets mål är att under vårens lopp utvidga Viputjänstens elektroniska ärendehantering också med ansökan om stöd för biodling och transportstöd för sockerbeta.
Driftsavbrott i Vipu 20.2
Viputjänsten är ur bruk onsdag 20.2.2019. Avbrottet beror på en uppdatering.
Ansökan om nationella husdjursstöd börjar 25.2
Ansökan om nationella husdjursstöd är öppen i Vipu 25.2–25.3. Ansökan gäller från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning och förskott på nordligt husdjursstöd.
Restbeloppet för miljöavtal om uppfödning av lantraser till betalning
Slutbetalningarna för miljöavtal om uppfödning av lantraser börjar betalas ut 4.3. Restbeloppets andel är cirka 15 procent av det totala ersättningsbeloppet.