EU Globalt Marknad

Danish Crown söker tillväxt med ett minskat klimatavtryck

Produktionen av möjligast många slaktgrisar är inte längre nyckeln till lönsamhet, fastslår den danska slakterikoncernen Danish Crown. Framöver ska koncernen generera en större del av sina intäkter genom att minska köttets klimatavtryck.

Danish Crown presenterade på tisdagen sin nya koncernstrategi Feeding the Future, som löper fram till 2026. I tidens anda ska tyngdpunkten för strategin fokusera på hållbarhet. Det är dags för köttbranschen att skaka av sig det tvivelaktiga ryktet som klimatsyndare.

Köttbranschen måste sluta att agera klimatsyndare. Smart odling, försiktig gödselhantering och omsorgsfull djurskötsel är nyckeln till hållbarhet. Det danska jordbruket ligger redan i täten på området, framhåller Danish Crown.

Enligt koncernchefen Jais Valeur ska den nya inriktningen på hållbarhet bli Danish Crowns viktigaste trumf. Eftersom koncernen ägs av de danska bönderna, kan förändringen drivas relativt smidigt genom hela produktionskedjan från åker till märkesprodukt.

Många grisar är inte längre målet

Målet är inte att producera fler grisar. I stället skapas en värdekedja av de råvaror som ägarna/bönderna levererar. Hanteringen av grisar kommer att bibehållas på den nuvarande nivån fram till 2026. Fram till dess ska hållbarheten ytterligare stärkas.

Koncernledningen kalkylerar ett sammanlagt investeringsbehov på mellan 0,7 och 0,9 miljarder euro i ny teknik på gårdarna samt omkring 1,6 miljarder euro i själva företaget och dess verksamhet.

Marknaden förändras ständigt. Nya matvanor och växtbaserade produkter ställer ständigt krav på marknaderna. För att möta kraven investerar koncernen mångsidigt i både innovation och produktion för att uppfylla löftet om en uthållig produktion av livsmedel.

I slutändan får producenterna ett bra pris för sina råvaror. Detta ökar producenternas möjligheter att investera vidare för att minska klimatavtrycket på gårdarna. Tanken är att skapa en positiv, uppåtgående spiral, säger Jais Valeur.

SBT-rapportering garanterar målen

Ett företag med tyngdpunkten på hållbarhet ställer höga krav på en god och öppen rapportering. Enligt Valeur har Danish Crown förbundit sig till bindande mål under strategiperioden, enligt initiativet Science Based Targets (Scope 1-3).

Science Based Targets (SBT) lanserades 2015 i samband med Parisavtalet. SBT är en målsättning för företag att sänka utsläppen av växthusgaser genom hela värdekedjan med beaktande av ekonomi, genomförbarhet och liknande

Företaget ska inventera utsläppen i hela sin värdekedja med en koppling till investeringar där ekonomi, genomförbarhet och övriga effekter noga utreds. Målet är att bli ledande inom klimatrapporteringen inom köttsektorn.

I praktiken innebär detta skyldighet för koncernen att rapportera utsläppen på alla nivåer från sådd av korn i åkern till boskapen i ladugården. Kedjan sträcker sig ända fram till produkterna i snabbköpets kyldisk.

För att säkerställa en tillförlitlig kontroll i värdekedjan från slakteri till kyldisk har Danish Crown fusionerat koncernenheterna Danish Crown Foods och Danish Crown Pork till en sammanhängande enhet.

Enligt koncernledningen beror omställningen på de nya kraven i samband med Feeding the Future -strategin. Fusionen ska trygga integrationen i värdekedjan och skapa ett större mervärde hos Danish Crowns egna råvaror.