6070781704 E0C93D9E89 O
Vargen har under de senaste åren brett ut sig och blivit bofast även i Nyland, främst i Västnyland och Mellannyland, konstaterar SLC Nyland. Vargar har rört sig i bostadsområden, på gårdar och kring produktionsbyggnader samt orsakat skador och dödat husdjur. FOTO: Jonsson
Jordbruk SLC Livet på landet

SLC Nyland kräver full
ersättning för vargskador

Det är viktigt att full ersättning för skador av varg på husdjur och hundar betalas ut utan dröjsmål. Det kräver SLC Nyland i sitt utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till en uppdaterad förvaltningsplan för vargstammen.

– Vargen utgör ett verkligt problem för djurägarna och betande djur, säger SLC Nyland i utlåtandet. Förekomsten av varg medför mera arbete med stängsel, vallande, övervakning och extra arbete att ta in djuren till nätterna, samt en ständig oro för djuren.

Vargen har under de senaste åren brett ut sig och blivit bofast även i Nyland, främst i Västnyland och Mellannyland, konstaterar SLC Nyland. Vargar har rört sig i bostadsområden, på gårdar och kring produktionsbyggnader samt orsakat skador och dödat husdjur.

Vidare påminner det nyländska förbundet om att bekymren och behoven hos människor som bor och lever inom vargreviren bör beaktas.

Regionala problem bör kunna lösas regionalt, heter det i utlåtandet. SLC Nyland efterlyser därför ett smidigare dispensförfarande:

– Man bör kunna reagera på vargar som orsakar upprepade olägenheter eller problem, skador eller hot. Alla har rätt att kunna känna sig trygga i sin egen närmiljö. I utkastet till förvaltningsplan utgår man helt riktigt från att skyddet av varg lyckas endast om man beaktar bekymren och behoven hos människor i vargreviren vid stamförvaltningen och även ingriper effektivt i olagligt dödande av varg.

Hotande situationer ska kunna avvärjas

När det gäller toleransen mot varg betonar SLC Nyland att det bör finnas klara spelregler hur man får agera i olika situationer.

Tolerans kan endast uppstå om det finns klara medel att lösa konfliktsituationer. Öppenhet, lättillgänglig information och kommunikation betonas också  i utkastet till förvaltningsplan, heter det i utlåtandet.

SLC Nyland påpekar vidare att människor som bor i vargrevir behöver medel med vilka de kan ingripa mot individer som orsakar olägenhet i närheten av bosättning.

– Uppstår hotande situationer med rovdjur skall de kunna avvärjas utan att man först behöver myndighetsutlåtande. Det bör vara helt klart att man själv bör ha rätt att skrämma bort vargen och vid nödsituationer till och med avliva den. I förvaltningsplanen föreslås att Finlands viltcentral utvecklar och söker efter olika metoder för att jaga bort vargar samt sammanställer erfarenheterna av effekten.

Man bör redan nu beakta de erfarenheter som finns av att jaga bort varg.

Anslag måste finnas för förebyggande

Det är också viktigt att det reserveras tillräckliga anslag i statsbudgeten för att förebygga skador. Anslagen ska bland annat kunna användas för stängselmaterial till djurgårdar som allvarligt hotas av vargar.

– Husdjursägarna har förpliktelser och regler att följa från EU, vilket försvåras eller omöjliggörs vid förekomst av varg, heter det i utlåtandet från SLC Nyland. Boskapshundar är ett bra verktyg endast om man bor tillräckligt långt borta från sina grannar. De är inte lämpliga på beten eller gårdar där det rör sig mycket folk.

Det nyländska förbundet påminner vidare om att de som bor i vargrevir, har en nyckelroll när det gäller att samla in information om vargarna. Samtidigt har de också det största behovet av information om vargstammen i området.

– Kommunikationen är viktig, heter det i utlåtandet. Det borde finnas mer information om vargens beteende och framför allt vad som är normalt och inte normalt.

Måste kunna idka jakt

SLC Nyland framhåller vidare att jakt av vilt måste kunna drivas även i vargområden för att säkerställa en ändamålsenlig viltförvaltning som i sin tur håller skadorna på jord och skogsbruket inom måttliga ramar.

Vidare kräver förbundet att man inför en stamvårdande jakt.

– En viss jakt på varg behövs absolut för att upprätthålla vargens respekt för människan, heter det i utlåtandet. En laglig jakt är viktig så att ingen tar lagen i egna händer. Stamvårdande jakt kan också förebygga skador samtidigt som den har en positiv inverkan på acceptansen av varg.

Förvaltningsplanen för vargstammen i Finland är ett verktyg för att reglera vargstammen och att hantera vargrelaterade konflikter samt en central metod för att driva vargpolitik. Planens syfte är att sammanjämka skyddet av varg och behoven hos människor som bor och arbetar i områden med vargrevir.

Planen är också ett svar på de internationella åtaganden som gäller Finland. Det är fråga om förvaltning av vargstammen i vid bemärkelse. Dessutom är syftet att nå en gynnsam skyddsstatus eller bevarandestatus för vargen. Det kan även innebära att vargflocken minskas till en storlek som kan anses gynnsam. Uppdateringen av förvaltningsplanen bygger på förvaltningsplanen för vargstammen i Finland 2015.