105294 A Dll 032
EU återgår till videokonferenser. Personliga sammanträden ska undvikas i det längsta. Det påverkar också CAP-reformens tidtabell. FOTO: EU
Jordbruk EU

Coronakrisen fördröjer
trilogen om nästa CAP

EU-kommissionen, rådet och parlamentet har lagt sina CAP-förslag på bordet. Nu borde trepartsmanglingarna i EU stökas undan med fart, men den eskalerande coronakrisen kan allvarligt försena samtalen. Trilogen kan dröja långt in på nästa år.

Enligt planerna skulle trilogen om CAP starta redan de närmaste dagarna, men nu trampar kommissionen på bromsen. Det finns ingen chans att planera en tillförlitlig tidtabell så länge antalet coronafall sprider sig i den utsträckning som nu är fallet i Bryssel.

Tidpunkten för de fortsatta förhandlingarna måste lämnas öppen tillsvidare. Enligt det tyska ordförandeskapet är det just nu omöjligt att slå fast några terminer. Situationen är oförutsebar och förändras ständigt.

Coronakrisen håller Europa i ett stadigt grepp. Det senaste agrarministermötet med deltagare från alla medlemsländer hann med nöd och näppe ännu arrangeras på ort och ställe i Luxemburg. Nu försätter EU sitt maskineri i coronaläge.

Fysiska möten ransoneras bort

Den andra vågen av corona har drabbat Bryssel med full styrka. I början av veckan drabbades Belgien av 18.000 nya infektioner under en enda dag. EU har därför börjat ransonera bort alla överflödiga sammanträden.

Flera fall av covid-19 har redan diagnosticerats bland både personal och politiker. Enligt det tyska ordförandeskapet är det nödvändigt att ransonera med hård hand bland möten som kräver personlig närvaro. Antalet virtuella möten begränsas också kännbart.

Undantag görs endast för sådana fysiska möten som är nödvändiga för att upprätthålla de viktigaste löpande funktionerna inom EU. Just nu prioriteras trilogen om EU-budgeten och samordningen av åtgärderna mot covid-19.

Förhandlingar om CAP-reformen mellan EU-parlamentet och medlemsländerna förutsätter personliga möten och de är praktiskt taget uteslutna i det svåra och osäkra läget. Samtalen kan eventuellt återupptas då budgetsamtalen är slutförda.

Beträffande CAP-reformen hade det tyska ordförandeskapet ställt som mål att ländernas jordbruksministrar skulle nå enighet inom oktober månad. Med stora ansträngningar och mycket nattarbete hann jobbet bli gjort, men uppföljningen är oklar.

Nästa ministermöte blir en videokonferens

Det gemensamma målet är fortfarande att genomföra samtalen i möjligast rask takt. EU:s handlingsförmåga får inte ställas i tvivel, understryker det tyska ordförandeskapet. Man betonar att denna synpunkt åtnjuter ett starkt stöd hos medlemsländerna.

Eventuellt måste nästa ordförandeland Portugal ändå axla ansvaret för de avslutande trepartsförhandlingarna om CAP. Om det allvarliga coronaläget i Bryssel drar ut på tiden, kan en lösning dröja ända till våren eller försommaren 2021.

EU:s jordbruksministrar möts nästa gång den 16 november, men deltagarna får lov att nöja sig med virtuella samtal enligt redan beprövat mönster. Ingenting tyder på att coronasituationen i EU skulle lätta fram till dess, snarare tvärtom.

Belgien hör till de värst coronadrabbade länderna i EU. Enbart i Brysselområdet anmäldes 1.770 infektioner per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. EU-huvudstaden Bryssel drabbas med full styrka, beklagar det tyska ordförandeskapet.