Cecilia Nyholm
Cecilia Nyholm är nyutbildad husdjursagronom från Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet, där hon studerat husdjurens näringslära samt deras hälsa och välmående. ARKIVFOTO
SLC

Cecilia Nyholm blir
sakkunnig på SLC

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC förstärker intressebevakningen och har anställt Cecilia Nyholm som sakkunnig med fokus på jordbrukspolitik och husdjursfrågor. Nyholm inleder arbetet på SLC den 20 maj.

Cecilia Nyholm är nyutbildad husdjursagronom från Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet, där hon studerat husdjurens näringslära samt deras hälsa och välmående. I hennes magisteravhandling undersökte hon virtuella stängsel ur mjölkproducenternas synvinkel.

Tidigare har hon bland annat arbetat som ungdomsombud för SLC Nyland och djurskötare på Högholmen Zoo och Tomtbacka gård. Nyholm har även varit högskolepraktikant på SLC:s kansli sommaren 2023 och praktikant på Mörby gård.

Som sakkunnig kommer Nyholm främst att arbeta med jordbrukspolitiska frågor och husdjursfrågor. Nyholm inleder arbetet den 20 maj och anställningen är tidsbunden fram till slutet av 2024.

– Att få vara en del av SLC:s viktiga arbete är en dröm efter att jag stormtrivdes som högskolepraktikant förra året. Jordbrukspolitiken blev plötsligt ett brinnande intresse och jag insåg hur viktigt det är att påverka på rätt plats och i rätt tid. Jag ser framemot att kunna driva jordbrukspolitiken till producenternas fördel i denna oroliga värld vi lever i just nu. Lantbrukssektorn är en framtidsbransch och den vill jag vara med och bevara och stöda på bästa möjliga sätt, säger Nyholm.

– Att Cecilia specialiserat sig på husdjurssektorn ger henne goda förutsättningar att bland annat följa med och påverka beredningen av de verkställighetsförordningar som görs på basen av den nya lagen om djurens välfärd och EU-kommissionens förslag gällande djurtransporter. Detta parallellt med beredningen av EU:s kommande jordbrukspolitik ger ett brett arbetsfält. Jag är väldigt glad att ha fått Cecilia till SLC, konstaterar Jonas Laxåback, verksamhetsledare vid SLC.