Dsc 2770
Mängden kontraktsodlad kummin kommer att minska betydligt i år på grund av det rådande överutbudet på världsmarknaden, säger fabrikschef Dan Kjällberg på Carway Finland. Enligt Kjällberg skulle den ideala produktionsarealen i Finland vara 20.000 hektar.
Jordbruk Marknad

Caraway Finland bromsar
kumminodlingen på grund av
global överproduktion

Fjolåret var en lyckad säsong inom den finländska kumminodlingen. Men priserna är lägre på grund av överutbud på världsmarknaden. I år går Caraway Finland in för att minska insåningsarealerna betydligt för att justera obalansen.

Orsaken till kumminpriserna har sjunkit är att produktionen av grödan har ökat i hela Europa under de senaste åren.

– I år går vi in för att minska den kontraktsodlade arealen betydligt för att bidra till att driva upp priserna. På sistone har den sammanlagda kumminarealen i Finland uppgått till 24.000 hektar. Arealen borde vara 20.000 hektar för att balansen ska vara i skick, säger Dan Kjällberg, fabrikschef på Caraway Finland.

– Samtidigt är det viktigt att upprätthålla kontinuitet i de internationella kundleveranserna. Därför behövs alltid en viss areal grundas varje år, poängterar Kjällberg.

Saknas inte intresse för odling

Caraway Finland trycker alltså på bromsen produktionsmässigt. Produktionschef Mark Engelholm säger att företagets kumminförsäljning har ökat med 15 procent per år under många år.

– Sedan 2015 har vi fått 74 nya kunder varav många finns inom kryddhandelsvärlden i Indien och Asien. Vad gäller kumminolja är trenden att användningen för läkemedels- och aromterapianvändning ökar. Tidigare har tyngdpunkten legat på livsmedel och parfym. Vi har också exporterat ekologisk kumminolja till Australien på sistone, säger Engelholm.

Den senaste prisutvecklingen till trots saknas det inte intresse för att inleda kumminodling bland producenterna på fältet.

– Jordbrukare har nog hört av sig till oss. En stor orsak är de låga spannmålspriserna, säger Dan Kjällberg.

Vilka är då förväntningarna inför odlingssäsongen 2020?

– Den här vintern med temperaturer som växlar hela tiden är inte den bästa. Resultatet kan bli ruttnande kumminrötter – speciellt på tätare marker. Så förväntningarna är inte särskilt stora. Å andra sidan är det alltid upplagt för överraskningar i kumminvärlden – såväl positiva som negativa, säger Kjällberg.

Goda kumminskördar under fjolåret

På en kumminkurs som Caraway Finland arrangerade på YA i Vasa i början av februari betecknade Dan Kjällberg produktionsåret 2019 som det bästa under de senaste åtta åren.

En bra balans i väderleken – till exempel en kall och gammaldags vinter, snabb upptorkning på våren, regnväder i maj och varmt och gynnsamt juniväder – bidrog till framgångarna.

– Kumminmalens larver förekom under fjolåret, men i regel räckte det med en besprutning för att få läget under kontroll. Kvalitetsmässigt var oljehalten på en acceptabel nivå, bakteriehalten låg och graden av renhet hög.

Resultat på 2.000 kilo per hektar var vanliga ifjol. Också skördarna av andra årets kummin översteg ofta 1.000 kilo per hektar.

– Rekordet var 3.300 kilo per hektar vid en kumminodling i Jurva. Några särskilda knep kunde producenten inte berätta om, utan det var fråga om en kombination av bra faktorer helt enkelt, säger Kjällberg.

Dan Kjällberg påminner också om att Caraway Finland även köper in koriander till ett pris på 400 euro per ton. Ifjol lyckades en jordbrukare i Harjavalta få en skörd på 900 kilo per hektar, berättar han samtidigt.

– Ett problem med koriander är den långa växttiden. Dessutom är det oklart hur pass långt norrut man kan odla grödan framgångsrikt.

Enligt växtskyddskonsulten Matias Rönnqvist från Viljelijän Avena Berner kan koriander odlas åtminstone upp till Vöråtrakten. Rönnqvist har själv en odling hemma i Höstves utanför Vasa.