Jordbruk EU

CAP-reformen drar ut på tiden

Texterna för den kommande CAP-reformen är ännu inte färdiga. Det innebär bland annat att omröstningen om jordbruksreformen i EU-parlamentet försenas. Sannolikt sker omröstningen först i slutet av november, uppger kommissionen.

Kommissionen informerade om tidtabellen på jordbruksministrarnas informella träff i Slovenien denna vecka. De politiska förhandlingarna i trilogen drog ut på tiden ända till slutet av juni och detta har nu återverkningar på tidtabellen.

Efter överenskommelsen mellan kommissionen, parlamentet och medlemsländerna måste texterna granskas och korrigeras av jurister, samt översättas till alla EU-språk. Enligt kommissionen har bearbetningen avancerat men ännu återstår mycket arbete.

Behandlingen i EU-parlamentet måste skjutas framåt, då tre förordningar ännu står i tur att manglas genom processen. Kommissionen räknar med en slutlig omröstning i parlamentet tidigast den 22 november.

Därefter ska texterna publiceras i EU:s offentliga tidning, antingen i slutet av november eller början av december. Den sena behandlingen av grundförordningen försenar i sin tur delegerade akter och genomförandeakter.

För enskilda jordbrukare är delegerade akter och genomförandeakter däremot mindre intressanta, eftersom detaljer som berör produktionen och eventuella kompensationer delegeras till medlemsländerna.

Medlemsländerna förväntas lämna in sina nationella strategiplaner till EU-kommissionen före årskiftet. Eftersom hela processen redan har försenats, begärde några medlemsländer uppskov med sina nationella planer.

Det ville kommissionen inte gå med på. Institutionerna i Bryssel hänvisar till att strategiplanerna måste behandlas brådskande för att CAP-reformen ska träda i kraft 2023. Enligt den ursprungliga tidtabellen borde reformen ha startat redan 2021.

På måndagens möte diskuterade jordbruksministrarna dessutom dialogen mellan stad och landsbygd, utgående från kommissionens meddelande om en långsiktig vision för landsbygden i EU.

Den finländska delegationen noterade att landsbygdens utveckling står högt på EU:s dagordning, vilket är positivt. Flera andra delegationer betonade likaså behovet av en effektivare satsning på infrastruktur och digitalteknik på landsbygden.