Jordbruk EU

Brittiska agrarministern
avgick i protest mot May

Den brittiska jordbruksministern George Eustice avgick på egen begäran senaste vecka. Eustice är en brinnande anhängare av Brexit och protesterar mot premiärminister Theresa Mays planer att skjuta upp utträdet från EU.

Enligt den avgående ministern måste Brexit verkställas enligt planerna. Eustice befarar att Brexit till slut inte kommer att förverkligas ifall britterna inte utträder ur den europeiska unionen enligt den ursprungliga tidtabellen.

Som motiv till sitt handlande förklarar Eustice att en längre utträdelseprocess skulle skada landet. En fortsättning på förhandlingarna efter nya villkor från EU:s sida kunde medföra att Storbritannien slutgiltigt riskerar att förödmjukas.

Vi kan bara förhandla fram en framgångsrik Brexit genom att vara förberedda på ett utträde, understryker Eustice. En majoritet i det brittiska underhuset stöder ett förslag som i princip gör det möjligt att skjuta upp Brexit.

Enligt Eustice har några ministrar och parlamentet tagit regeringen som gisslan. I motiveringarna till sitt avsked från ministerposten skriver Eustice att han i egenskap av fri och oberoende parlamentariker vill delta i den kritiska debatten om Brexit.

George Eustice är redan den fjortonde ministern som lämnar regeringen under de pågående förhandlingarna om Brexit. Premiärminister Theresa May har ökar trycket på EU-motståndarna inför nästa omröstning i parlamentet.

Hon hoppas på stöd av den majoritet i parlamentet som är motståndare till en avtalslös Brexit. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har lovat att gå britterna tillmötes kring villkoren kring den nordirländska gränsfrågan.