Jordbruk EU Globalt

Britterna skruvar upp
utrikeshandeln efter brexit

Storbritannien har sedan snart femtio år i EU återfått sin frihet att kontrollera sin handelspolitik. Det säger handelsministern Liz Truss, som lovar att ”turboladda” handeln. Nya handelsavtal utlovas i rasande takt.

I ett tal i det brittiska underhuset försäkrade Truss att britterna inte tvekar att utnyttja tillfället. Efter brexit och covid-19 gäller det att spotta i händerna och köra igång handeln för att generera ekonomisk tillväxt. En god början är redan gjord.

Enligt Truss har regeringen ända sedan juli 2019 bäddat för nya handelsavtal med länder som redan under EU-tiden har varit viktiga handelspartner för Storbritannien. Nu är britterna äntligen fria att skapa utrikeshandel på egna villkor.

Under mindre än två år har den brittiska regeringen redan dragit upp avtal som täcker 63 länder plus EU. Inget land i världen har enligt Truss förhandlat fram så många handelsavtal på en och samma gång.

Förhandlingar pågår med USA, Australien och Nya Zeeland. Därutöver förhandlar Storbritannien med Stillahavsregionen CPTPP som omfattar Kanada, Mexiko, Peru, Chile, Nya Zeeland, Australien, Brunei, Singapore, Malaysia, Vietnam och Japan.

Enligt Truss är CPTPP en brittisk prioritet och ett nyckelområde för Storbritanniens förhandlingsprogram. Britterna har redan nått avtal som täcker 63 procent av den brittiska utrikeshandeln. Målet är 80 procent inom tre år.

Hon lovar att britterna samtidigt ska satsa på ett enklare tullsystem som prioriterar gröna produkter. I egenskap av värdland för G7 vill premiärminister Boris Johnson bjuda in nya industrinationer som Australien, Indien och Sydkorea.

Inom G7 kommer Storbritannien att arbeta för en reform av WTO och lättnader för grön export och digital handel. Britterna ska också fördjupa sina handelsrelationer till Kanada, Mexiko, Sydkorea och Israel.

Truss är särskilt mån om goda relationer till USA och John Bidens nya administration. Hon vill snarast möjligt träffa Biden-administrationens handelsrepresentant Katherine Tai för förhandlingar om en lösning av tulltvisten kring Boeing och Airbus.