Puutarhatuotanto Vadelma Tunnelissa 002
Uppskattningsvis drygt en miljon kilo av hallonskörden, det vill säga 70 procent, odlades i tunnlar. FOTO: Anna Marja Vilander
Jordbruk

Betydande ökning av
tunnelodling av bär i fjol

I Finland producerades år 2021 sammanlagt 308 miljoner kilo grönsaker, bär och frukter. Mängden var något mindre än år 2020, uppger Naturresursinstitutet.

De 3.167 trädgårdsföretagen odlade trädgårdsväxter på nästan 20.000 hektar åkrar och 370 hektar i växthus. Dessutom ökade arealen av tunnelodlingar på friland till 107 hektar. Trots att antalet företag fortsatte att minska var trädgårdsproduktionens totala frilandsareal oförändrad, medan arealen minskade något inom växthusproduktionen.

År 2021 var ett svårt år för de producenter vars produkturval var riktat till restauranger och storkök. Visserligen hade de redan året innan varit tvungna att snabbt anpassa sina marknadsföringskanaler och produktförpackningar. Jämfört med år 2020 gick det smidigare att ordna tillstånd för utländsk säsongsarbetare.

Största delen av hallonen mognar i tunnlar

För väderutmaningen i somras stod rekordhettan i juni. Högsommarvärmen fick jordgubbarna att mogna tidigt och ledde till plockarbrist. Trots detta var jordgubbsskörden drygt 16 miljoner kilo. Den totala produktionen av bär uppgick 20 miljoner kilo; näst efter jordgubbe skördades mest hallon och svarta vinbär.

– Särskilt i kärnområdena för trädgårdsproduktion på friland i sydvästra Finland krympte frilandsskördarna till följd av torkan. Det rapporterades till och med nollskördar om grödor där man inte haft möjlighet att vattna. Särskilt trädgårdsärten led av torka, säger överaktuarie Anna-Kaisa Jaakkonen vid Naturresursinstitutet.

Bär odlas i allt större utsträckning i tunnlar för att minska väderexponeringen och förlänga skördeperioden. År 2021 ökade arealen för tunnelodlingar av bär med 26 hektar jämfört med år 2020.

Uppskattningsvis drygt en miljon kilo av hallonskörden, det vill säga 70 procent, odlades i tunnlar. Den beräknade skördenivån för tunnelodlingar var 27.000 kilogram per hektar.

Största delen av tunnelodlingarna, det vill säga 66 hektar, var jordgubbsodlingar. Produktionen av tunneljordgubbar var knappt tre miljoner kilo, med en skördenivå på uppskattningsvis 30.000 kilo per hektar.

Grönsaker i lager och äpplen säkrar livsmedelsförsörjningen

Grönsaker som går att lagra är viktiga i ett land där växtsäsongen är kort. Räknat i kilo är rotfrukterna grundvalen för odlingen av grönsaker på friland.

I somras skördades 98 miljoner kilo rotfrukter, av vilka 76 miljoner kilo var morötter. Det producerades 29 miljoner kilo matlök och 20 miljoner kilo huvudkål.

Den totala grönsaksskörden på friland på 173 miljoner kilo var något under den normala skördenivån.

Äppelskörden på 7,9 miljoner kilo var den näst bästa någonsin. Den totala fruktproduktionen uppgick till 8 miljoner kilo.

Allt mer specialtomater

Av den totala tomatproduktionen på 38 miljoner kilo var hela sju miljoner kilo specialtomater, som plommontomater och körsbärstomater.

Den totala tomatproduktionen minskade med 3,7 miljoner kilo jämfört med år 2020. Odlingen av växthusgurka gav 53 miljoner kilo, vilket var en miljon kilo mindre än året innan.

Den totala skörden av växthusgrönsaker uppgick till 97 miljoner kilo. Dessutom odlades 107 miljoner krukor grönsaker, vilket var en ökning med omkring tre miljoner jämfört med året innan. Omräknat i kilo uppgick produktionen av grönsaker i kruka till 10 miljoner kilo.

– Det är i synnerhet kategorin ”övriga” som har ökat mest de senaste åren. Det är en mycket stor och blandad grupp, där de vanligaste växterna är koriander, ärtskott och mynta, men vi ser även många bekanta örtkryddor i färsk form, säger Anna-Kaisa Jaakkonen.

Utöver ätliga växter producerades det i finländska växthus prydnadsväxter på 113 hektar: 78 miljoner lökblommor, 6,4 miljoner blommande krukväxter och 35 miljoner sommarblommor. Dessutom odlades plantor och snittblommor på friland på en areal av drygt 300 hektar.