Sokerijuurikkaan Kasvukausi On Lahtenyt Liikkeelle Jopa Pari Viikkoa Etuajassa  Kuvassa Kasvustoa Juuri Ennen Juhannusta  Kuva Fanni Heinonen Sucros
Odlingssäsongen för sockerbetor har börjat ett par veckor tidigare än normalt i år. Bilden visar tillväxten strax före midsommar. FOTO: Fanni Heinonen/Sucros
Jordbruk SLC Marknad

Betodlarna har tecknat
branschavtal med Sucros

SLC:s och MTK:s förhandlingsdelegation för sockerbetor har i slutet på juni tecknat ett branschavtal med Sucros som gäller tillsvidare. Samtidigt har utskottet tecknat avtal om priset för odlingssäsongen 2020. Baspriset per ton rena betor kommer att stiga några cent och Sucros kommer att stå för 15 kilometer längre frakt än hittills.

Sockerbetsodlarnas och Sucros gemensamma strävan är att öka odlingsarealen avsevärt från nuvarande 11.000 hektar. Uppgörandet av odlingskontrakt har inletts på Okramässan som börjar idag onsdag.

Odlarna kan inför säsongen 2020 välja mellan att ingå ett ettårigt odlingskontrakt med fast pris och ett rörligt pris.

– I förhandlingarna kom vi överens om att i det fasta prisavtalet skulle baspriset stiga med 40 cent till 26 euro jämnt per ton rena betor. Dessutom betalar Sucros för frakten av rena betor på en 160 kilometers sträcka från fabriken i Säkylä i stället för tidigare 145 kilometer, säger Sucros verkställande direktör Matti Sipilä.

I det rörliga prisavtalet är priset knutet till utvecklingen av Sucros rörelseresultat. Om villkoren i kontraktet är uppfyllda är priset för ett ton sockerbetor 26,75 euro som tidigare. Som ett nytt villkor fastställs emellertid ett baspris som alltså inte underskrids.

Öka odlingsområdet med minst 2.500 hektar

SLC:s och MTK:s förhandlingsdelegation och Sucros kom överens om en allmän ram i branschavtalet som för första gången gäller tills vidare. Bonus, leveransvillkor och så kallad administrativ notering är de samma som i tidigare branschavtal.

– Branschavtalet gäller på obestämd tid, och med det här vill vi först och främst erbjuda jordbrukarna förutsägbarhet. Det är viktigt för oss att jordbrukarna kan förbinda sig för långvarig odling av betor i Finland, betonar Matti Sipilä.

Sucros målsättning är att öka odlingsområdet från nuvarande cirka 11.000 hektar till över 13.500 hektar samt på längre sikt att öka produktionen av vitsocker på Säkyläfabriken till 100 miljoner kilo.

Världsmarknadspriset på socker ökar

SLC:s och MTK:s förhandlingsdelegation är nöjd med avtalet. Delegationen anser att ett ettårigt avtal är motiverat eftersom världsmarknadspriset för socker är lågt, vilket minskar den globala viljan att odla och investera i sockerproduktionen.

– Enligt experter överstiger emellertid efterfrågan på socker utbudet och världsmarknaden övergår till underproduktion redan 2019-20. Världsmarknadspriset på socker börjar stiga, och den utvecklingen fortsätter även under produktionsperioden 2020-21, bedömer Pekka Myllymäki, ordförande för förhandlingsdelegationen.

Pekka Myllymäki ser en vändning i Europa där minskningen på 5 procent och den torra vintersäsongen har minskat produktionsförväntningarna. På EU:s inre marknad är förväntningen också att sockerpriserna kommer att stiga.

– I framtiden torde en produktion som överstiger konsumtionen inom EU lätt hitta exportmarknader med goda priser, bedömer Pekka Myllymäki.

– Det här passar ihop med de stora europeiska producenternas behov, bland annat i Frankrike och Tyskland, samtidigt som sockrets lagermängder skulle sjunka. Det här underlättar dessutom förhandlingar om höjningar av betpriset. Det finns alltså prishöjningar på socker i utsikt efter en tid, vilket gör att det inte var aktuellt att göra långa avtal om priserna, säger Pekka Myllymäki.

Förhandlat i god anda

Båda parterna var även nöjda med sättet som förhandlingarna framskred.

– Förhandlingarna om ett avtal för 2020 hölls i en god anda. En lösning uppnåddes efter fem förhandlingar som ägde rum under våren och försommaren, säger Erno Toikka, som ledde förhandlingarna från SLC:s och MTK:s förhandlingsdelegations sida.

Ettårigt avtal naturligt

Det var naturligt med ettårigt prisavtal den här gången, både med tanke på den förväntade prisutvecklingen och eventuella nya markeringar i anslutning till den kommande perioden för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP27, säger SLC:s representant i förhandlingsdelegationen Sebastian Sohlberg.

– Jag tycker också att det är ett avtal som går åt rätt håll.

Sebastian Sohlberg passar även på att påminna om sockerbetans fördelar som gröda.

– Sockerbetan klarar sig bra i torr väderlek, säger han. För tillfället ser det ut som om betan också i år blir den bäst avkastande bland de grödor som sås på våren. Det blir i så fall andra året i rad. På de arealer där odlarna har lyckats med sådden ser läget bra ut inför hösten. Tack vara den djupa pålroten och de stora bladen, som fungerar som solceller klarar betan torka och skapar tilläggsvärde av soliga dagar. De bästa betfälten täckte marken redan vid midsommar.

Sebastian Sohlberg framhåller vidare att det är lätt att börja med ny odling av sockerbetor på sin gård. Det passar dessutom mycket bra att odla betor i samarbete med andra jordbrukare.

– Jag hoppas odlarna tar tillfället i akt, säger han.

Sucros börjar teckna odlingskontrakt med intresserade odlare på Okramässan i Oripää, som öppnar i dag onsdag och pågår till och med lördagen.