Lok 3
Bernt Johansson förlitar sig på expertis och optimering för att garantera stora lökskördar.
Jordbruk

Bernt håvar in stora
lökskördar på det soliga Åland

Bernt Johansson odlar lök på Gästgivars gård på Åland. Hans odlingsarealer är mindre än genomsnittet, men goda tekniker och metoder garanterar en desto större skörd.

Gästgivars gård på Åland drivs av tre generationer – Bernt Johansson samt hans far och son. De odlar både spannmål och oljeväxter, men huvudproduktionen är lök som odlas i form av sättlök på tre hektar per år.

Två hektar består av gul lök och en av rödlök.

– Skörden för den gula löken ligger på 60 ton, och för den röda på 42-45 ton per hektar, berättar Johansson under den gassande åländska morgonsolen.

Medelskörden i Finland ligger på 24 ton, och på Åland är den 35 ton. Så vad är då hemligheten bakom framgången?

– Vi försöker använda ny och modern teknik. Vi använder till exempel Atfarm för att gödsla jämt, och så använder vi oss av labbprover.

– Det gödslas lite annorlunda och sätts mycket tätare här, och vattnas på en annan bevattningsnivå. Det är det som är orsaken egentligen, tillägger Dennis Grönroos som är odlingsrådgivare.

Johansson brukar vattna 15-20 mm, och under heta perioder även om dagarna för att kyla ner växterna.

Vid gödslingen använder Johansson startfosfor för att få rottillväxten i gång så snabbt som möjligt. Övergödslingen sker före midsommar med kalksalpeter, och då tillför Johansson också kalium och magnesium.

– Labbproven ger svar på huruvida gödslingen blivit okej. Oftast brukar det saknas lite småsaker som koppar och magnesium och ibland mangan, men det är inga stora mängder och det kan lätt åtgärdas i ett senare skede, säger Johansson.

Gödseln importeras från Finland, men utgör inte någon betydande del av helhetskostnaden inom lökodling, som i runda tal landar på dryga 8.000 euro per hektar.

Lok 2
Odlingsrådgivare Dennis Grönroos berättar om lökens egenskaper.

Lökens egenskaper och odlingssätt

Den gula och röda löken växer på olika sätt, eftersom de genetiskt sätt är olika.

– Rödlöken kommer i gång senare än gul löken. Den är sen i starten, men i slutet accelererar den och kommer i fatt, säger Johansson.

– Rödlöken är egentligen en genetisk aversion av gul lök. Det genetiska materialet är mycket smalare på rödlöken och det finns färre sorter. Därför är den känsligare och segare att komma i gång, tillägger Grönroos.

Växtföljden inom lökodlingen är likaså viktig att få rätt.

– Vi använder spannmålet som avbrottsgröda, och lite raps också. Vi kör två år med lök och sedan 5-6 år med annat, säger Johansson.

Grönroos menar att ett år av lökodling är optimalt.

– Och bästa förfrukten för lök är alltid höstsäd – råg eller vete. Egentligen skall man alltid ha rapsen så långt från löken som möjligt i växtföljden. Kör du lök efter raps så har du alltid tio procent lägre skörd.

Under säsongen skördar man 6 – 7 gånger, det vill säga ungefär en gång i veckan från midsommaren framåt. Löken strängas upp varefter den tas upp med en potatiströska. Därefter torkas den och lagras i nollgradig temperatur.

På Åland odlas sammanlagt ca 225 hektar lök på 30 gårdar som i genomsnitt är över fem hektar stora. Den åländska lökodlingen utgör knappa 30 procent av den finska marknaden.

Lok 1
Bernt Johanssons lökodlingar omfattar sammanlagt tre hektar.