Jordbruk Globalt

Bayer beklagar störningar
i produktionen av glyfosat

Kemikoncernen Bayer rapporterar om tekniska problem inom produktionen av glyfosat. Viktiga råvaruleveranser har störts, vilket i hög grad har reducerat produktionen. Störningarna har föranlett Bayer att åberopa ”Force majeur”-klausulen.

Därmed befrias Bayer från förpliktelsen att uppfylla sina löften i leveransavtalen. Force majeur tillämpas vid oförutsedda händelser som ett företag inte kan kontrollera. Enligt Bayer handlar det om uteblivna leveranser av en viktig råvara.

Enligt den tyska affärstidningen Wirtschaftswoche har ett mekaniskt fel i anläggningen allvarligt stört produktionen. Det handlar om en nyckelkomponent som är nödvändig inom framställningen av glyfosat.

Bayer har inte nämnt några närmare detaljer om orsakerna till avbrottet. Det är också öppet hur länge störningarna kan väntas förekomma. Koncernen lägger för närvarande upp nya planer för leveranserna.

Bayer utgår från att reparationerna av den aktuella produktionslinjen kan dröja upp till tre månader. Detta förorsakar problem för kunder som köper in glyfosat som råvara men störningarna påverkar också Bayers egen produktion av ogräsmedel.