Lpx 00131163
Barn på landet som hoppar i hö och kramar djur utvecklar ett starkt immunförsvar, fastställer ett irländskt forskningsprojekt. FOTO: Landpixel
Jordbruk

Barnen på landet
hålls friska med djur

Barn som växer upp på landsbygden och tillbringar mycket tid utomhus mår bättre än barnen i stadsmiljöer. Ett umgänge med djur bidrar till att stärka immunsystemet. Det bekräftar en irländsk studie.

Ett forskningsprojekt vid APC Microbiome Ireland (APC) och University College Cork (UCC), bekräftar att immunförsvaret i ett tidigt stadium starkt präglas av barnens omgivning och livsstil.

Studien visar att barn som är aktiva utomhus på landsbygden med frekvent exponering för djur utvecklar ett bättre reglerat immunförsvar. Exponering för olika miljöfaktorer under den tidiga barndomen tros spela en avgörande roll för att träna immunförsvaret.

En bättre förståelse för det tidiga immunsystemet kan underlätta utvecklingen av interventioner för att modulera immunsvaret. Detta kan stöda livslång hälsa, menar forskarna.

Omgivningen är avgörande

Projektet bekräftar att immunsystemet lär sig att umgås med omgivningen. Organismen utvecklar i ett tidigt skede förmågan att inte överreagera på stimuli som senare i livet kan framkalla skadliga reaktioner.

Studien undersökte hur miljöfaktorer är kopplade till förekomsten av atopisk dermatit (AD) eller eksem hos sydafrikanska barn i åldern 15-35 månader, som var bosatta på landsbygden och i städer.

Forskarna fann att immunförsvaret hos barn på landsbygden utvecklar mångsidiga metoder att identifiera och hantera hot. Olika immunvägar utvecklas som reaktion på exponeringar i ett tidigt skede av livet.

Barn på landsbygden fördriver mer tid utomhus och umgås ofta med djur. Därmed utsätts barnen för potentiellt skadliga exponeringar, såsom föroreningar och virusinfektioner. Också andra faktorer beaktades, såsom familjens sociala ställning.

Familjerna på landsbygden hade lägre inkomstnivåer, jämfört med stadsfamiljer. Dessa skillnader var emellertid betydligt mindre uttalade än sambanden till djurexponering och tiden för vistelse utomhus.

Resultaten stöder en mängd bevis för att exponering för vissa miljöstimuli och livsstilsfaktorer under barndomen kan ha betydande konsekvenser på en persons hälsa, både på kort och längre sikt.

Exponeringen stannar livet ut

Forskningsprojektet genomfördes av APC Microbiome Ireland och UCC med University of Cape Town, Swiss Institute of Allergy and Asthma Research, Stanford University och Karolinska Institutet.

Enligt studieledaren, professor Liam O'Mahony, studieledare, APC Principal Investigator och UCC professor i immunologi, kom studien till slutsatsen att många miljöfaktorer har betydelse för exponeringen för mikrober under de första åren i barnens liv.

Detta ”immunologiska möjlighetsfönster” spelar en avgörande roll för att fastställa reaktionsbanorna för vårt immunsystem. Det varar hela livet ut och påverkar risken för immunmedierade sjukdomar, enligt professorn.

Dessa miljöexponeringar tidigt i livet hjälper till att forma vårt immunsvar. Att öka vår förståelse för miljöns mekanismer och roll för immunutveckling är mycket viktigt, och forskning bidrar ständigt till nya kunskaper, tillägger O'Mahony.