Jordbruk Marknad

Bästa stimulansen är att
återställa konsumenternas
förtroende

Diskussionsforumet Gemensamt matbord, som tillsattes av Jord- och skogsbruksministeriet i november i fjol, föreslår att mervärdesskatten på mat sänks till 10 procent. Detta ses som en central åtgärd för den ekonomiska återhämtningen.

Diskussionsforumet som sammanträdde den 7 maj underströk att en livskraftig inhemsk matsektor är en betydande försörjningsberedskapsfaktor i en krissituation, där de globala konsekvenserna kan avspegla sig på livsmedelsmarknaden ännu en lång tid framöver.

Enligt forumet Gemensamt matbord skulle en momssänkning till 10 procent på restaurangtjänster vara en betydande åtgärd för hela livsmedelssystemet. Sänkningen skulle stöda den inhemska köpkraften, efterfrågan samt sysselsättningen.

Skatteförändringens effekter skulle vara snabba och rikta sig till de värst utsatta branscherna. Därtill skulle skattesänkningen bidra till att återställa näringslivets och medborgarnas förtroende för att ekonomin återhämtar sig.

Att återställa konsumenternas förtroende är enligt diskussionsforumet en helt central åtgärd för att återställa störningar inom hela kedjan och avhjälpa obalansen i efterfrågan på livsmedelstjänster. Det gäller att skapa förutsättningar för konsumenterna att tryggt kunna besöka både livsmedelsaffärer, andra butiker och restauranger samt i allmänhet uträtta ärenden i samhället.

Tydlig kommunikation viktig

– Att säkra konsumenternas köpkraft och återställa deras förtroende är den bästa stimulansen. En tydlig och konsekvent kommunikation i en krissituation har en avgörande påverkan på konsumenternas val och på deras mod att återgå till att använda olika serviceformer, konstaterar ordförande Reijo Karvinen.

Krissituationen har visat på betydelsen av ett fungerande livsmedelssystem och betydelsen av inhemsk matproduktion. Den höga självförsörjningsgraden har skapat en stark grund för den finländska livsmedelssektorns försörjningsberedskap.

– Det finns skäl att fortsätta utveckla det goda. Krisen stärker uppfattningen att livsmedelssystemets olika delar är beroende av varandra. Det finländska livsmedelssystemet kan vid behov samarbeta och krisen är samtidigt en möjlighet till en hållbar nystart, betonar Karvinen.

De centrala lösningsförslag som forumet Gemensamt matbord kommit fram till för att hantera pandemikrisen och se till att samhället på lång sikt återhämtar sig överlämnas till kanslichef Hetemäkis arbetsgrupp samt till Jord- och skogsbruksministeriet. Förslagen skall fungera som stöd för beredningen av beslut.