Jordbruk SLC

Avlivningsförordningen lågt
prioriterad bland veterinärer

Avlivningsförordningen är den lägst prioriterade av EU:s  lagstiftning som bör ses över. Det visar en sammanställning som Jord- och skogsbruksministeriet gjorde i fjol.

Det var förra året som Jord- och skogsbruksministeriet gjorde en kartläggning bland EU-medlemsländernas veterinärrepresentanter. Sammanställningen var beställd av EU-kommissionen som ville få en bild av vilken EU-lagstiftning gällande djurens välfärd som bör ses över.

Undersökningen visar att veterinärrepresentanterna i EU:s medlemsländer anser att djurtransportdirektivet hör till de med störst förändringsbehov. 18 av 20 respondenter anser att det direktivet bör ses över. Grisdirektivet hamnar också högt på listan.

Den fråga som veterinärrepresentanterna prioriterar lägst i undersökningen är avlivningsförordningen. Endast 4 av 20 respondenter anser den lagstiftningen bör ändras.

– I Spotlights program om djurens välfärd lyfts bedövningen av grisar med koldioxid upp som ett stort problem. Men faktum är att den frågan är lågt prioriterad av EU-medlemsländernas högsta veterinärrepresentanter. Det visar den här kartläggningen, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback fortsätter:

– Avlivningsförordningen är lägst på listan över EU-lagstiftning gällande djurens välfärd som borde ses över. Djurtransport- och grisdirektivet hör till toppen, områden där Finland inte fått några som helst anmärkningar av EU. Grisdirektivet blev implementerat i tid och transporterna sköts. Det här är ingen vetenskaplig kartläggning som presenteras, men ett resultat som ger någon typ av bild på de verkliga problemen i djurskyddet.

Läs också
Jonny Kronqvist hade ställt upp i Spotlight men det framkom inte
Spotlight: ”Allt har gått rätt till”
Insändaren: Felaktiga påståenden om Spotlights program