Avena
Från Viljelijän Avena Berner hoppas man på långsiktig kontraktsodling av oljeväxter. Med kampanjen arbetar bland annat Andrea Landers, Pekka Hyssy, Kalle Erkkola, Tero Heikkinen och Fanni Heinonen talar för oljeväxternas goda egenskaper.
Jordbruk Marknad

Avena Berner satsar på
långsiktigt odlarsamarbete

Viljelijän Avena Berner inleder en oljeväxtkampanj, Framtiden är oljeväxternas, med målet att få flera jordbrukare att förbinda sig till långsiktig kontraktsodling av oljeväxter. På så sätt vill företaget öka odlingsarealen av oljeväxter i Finland och trygga tillgången på inhemsk råvara.

Helst av allt skulle Avena endast använda inhemsk råvara vid oljepresseriet i Kantvik, berättar Avena Nordic Grain Oy:s verkställande direktör Tero Heikkinen. Presseriet behöver 135.000 ton rybs och raps per år, och för tillfället täcker den inhemska skörden endast 35-45 procent av behovet. Resten importeras i huvudsak från Baltikum.

– Därför har vi förnyat vårt kontraktsodlingskoncept och inlett en oljeväxtkampanj, säger Heikkinen. Vår utgångspunkt är att all vår råvara så småningom ska komma från finländska gårdar.

Vägen dit är lång men inte omöjlig.

– Vi har fört diskussioner med MTK, SLC och odlarkåren, och tillsammans har vi utarbetat konceptet för oljeväxtkampanjen. Vi vill först och främst utöka odlingsarealen, men genom rådgivningsarbete och ökad informationsgång vill vi också få upp medelskördarna. På så vis ökar lönsamheten i odlingen.

I dag ligger medelskördarna för vårrybs kring 1.300 kg per hektar och för raps på 1.700 kg per hektar. De senaste åren har skördarna varit exceptionellt dåliga, men Heikkinen hoppas att det inte avskräcker vare sig nya eller gamla odlare.

– På tio odlingsår blir det sammanlagda resultatet ändå positivt, säger han.

Högsta priset på tio år

Kampanjen ska föra fram de goda sidorna med oljeväxtodling, och genom olika incitament få både nya och gamla oljeväxtodlare att göra upp odlingskontrakt, berättar Avena Nordic Grains oljeväxtexpert Fanni Heinonen.

– Kontraktsodlaren får i år ett kontraktstillägg på plus fem euro per ton, säger Heinonen. Då odlingen fortsätter andra året i följd uppgår kontraktstillägget till sju euro per ton och för det tredje året till nio euro per ton.

Dessutom får kontraktsodlare förmånligare utsäde samt finansieringsmöjligheter.

Enligt Tero Heikkinen är priset ändå den största fördelen för odlarna.

– Vi har inte haft så här höga oljeväxtpriser på tio år. Nu kunde man som odlare fundera på att slå fast priset för en del av den planerade skörden.

Odlingskontrakt

Ett sätt att göra upp odlingskontrakt med Avena är just att välja att slå fast priset enligt Euronext Paris (Matif), säger Pekka Hyssy, inköpschef vid Avena Nordic Grain. De erbjuder tre prissättningsmodeller för kontraktsodlare.

– Basis-kontraktet betyder att det slutliga priset utgörs av basis och futurpriset på börsen. När kontraktet görs upp bestäms kontraktsmängd, leveransperiod och basis. Prissättningen sker vid en tidpunkt som odlaren själv väljer.

Vid terminskontrakt fastställs priset enligt Avenas terminspris, antingen genast eller senare, för hela mängden eller i etapper. Priset består av medeltalet av delfixeringarna.

– De flesta väljer ändå det så kallade Nu-kontraktet, säger Hyssy. Där bestäms priset först på hösten när odlaren vet hurdan skörden blev. Då används Avenas inköpspriser, och leveransen sker inom 30 dagar.

Hyssy hoppas att odlarna aktivt skulle följa med marknaden och fördela prisriskerna över en längre period.

– Då är det också enklare att följa med hur mycket man kan förvänta sig för skörden. Det är till fördel vid odlingsplaneringen, eftersom man kan beräkna vilka insatser som är ekonomiskt lönsamma.

Rådgivning ska få bukt på skadegörare

Avena Berner tror starkt på det nya betningsmedlet Buteo Start FS 480 som Säkerhets- och kemikalieverket Tukes gett undantagstillstånd för vårens utsäde.

– Bayer har ansökt om tillstånd för att få med det i Tukes register över godkända växtskyddsmedel, berättar Kalle Erkkola, avdelningsdirektör på Berner Ab. Det är ett lovande preparat, och effekten är fullt jämförbar med tidigare betningsmedel.

Det största problemet med oljeväxtodlingen i Finland är ändå skadeinsekter, säger han. Till exempel gammafly har drabbat många mycket hårt.

– Det påverkar lönsamheten, men med rådgivning tror jag vi kan få goda resultat genom att sätta in rätt åtgärder vid rätt tidpunkt.

Rådgivning kan annars också hjälpa odlare i situationer där de annars skulle vara ensamma.

– När skörden misslyckas skyller man lätt på fel gröda, istället för att se på till exempel de växtskyddsmedel som använts. Till exempel är pyretroidresistens ett verkligt problem. Odlaren måste känna till riskerna och kunna hantera dem.

Med ny teknik kan man också skicka ut gruppmeddelanden om bekämpningsåtgärder, till exempel om det är risk för en viss skadegörare.

Avenas kampanj syns under början av året i olika kanaler. En stor del av kampanjen utgörs av oljeväxttillfällen som ordnas på olika håll i februari-mars. På svenska ordnas två tillfällen: 19.2 i Vasa och 4.3 i Vanda.