243557382 10160206090702923 3887888332741513539 N
Australiens goda viner är numera tabu i Kina. FOTO: Chateau Tanunda
Jordbruk Globalt

Australien kan starta
WTO-process mot Kina

Handelsrelationerna mellan Australien och Kina har successivt försämrats under en längre tid. På tisdagen kom en WTO:s tvistlösningsorgan överens om att inrätta en panel för att granska Kinas tullar på australiskt vin.

Handelsrelationerna mellan Kina och Australien har en längre tid varit miserabla. Tiderna är sedan länge förbi då Australien kunde exportera stora mängder nötkött, viner, hummer och andra matprodukter till Kina.

En bidragande roll i sammanhanget spelar också de växande politiska spänningarna i relationerna till Kina, som länge har varit en viktig handelspartner. I dag befinner sig Kina och Australien mer eller mindre i ett kallt krig med varandra.

På det ekonomiska planet har de två länderna hamnat ordentligt i luven på varandra. Australien har länge varit den viktigaste leverantören av råvaror till den kinesiska boomen. Landet har levererat allt från kol till nötkött, mjölk och viner till folkrepubliken.

Kontrahenterna anklagar varandra

Nu är länderna på krigsstigen. Relationerna började lida för ett par år sedan Australien förbjöd kinesiska Huawei att bygga ett 5G-nät i landet. Kina anklagar dessutom Australien för att ge kineserna skulden för coronaepidemin.

Sedan dess har tvisten eskalerat till ett regelrätt handelskrig. Under de senaste 18 månaderna har Kina infört restriktioner mot flera av Australiens traditionella exportvaror, som korn, kol, socker, viner och nötkött.

Under de goda åren smaskade kineserna gärna i sig australisk hummer till svindyra priser. Plötsligt hävdade den kinesiska motparten att australisk hummer är starkt belastad av tungmetaller som kadmium. Några bevis levererades inte.

Södra Australien är känt för sina smakliga Shiraz-rödviner och vitvinet Cabernet Sauvignon. Kina köpte under de goda åren 40 procent av produktionen, men plötsligt slog Peking på en strafftull på upp till 212 procent. Det gjorde slut på exporten.

Kina är sedan tjugo år medlem av världshandelsorganisationen WTO. Australien har kritiserat kineserna för att försöka testa de globala handelsreglerna för att se hur långt man kan gå med antidumpnings- och utjämningstullar för att stoppa importvaror från Australien.

Australiens regering har reagerat genom att föra frågan till WTO:s handelspanel. Enligt Australiens representant i panelen har Kina i växande utsträckning försökt testa hur långt handelsreglerna kan tänjas.

WTO-panelen granskar Kina

Kina har tolkat världshandelns regler på ett sätt som är oförenligt med dess förpliktelser gentemot WTO. Kina undergräver både handelsreglerna och det multilaterala handelssystemet, sade Australiens representant enligt nyhetsbyrån AFP.

På tisdagen beslutade WTO:s tvistlösningsorgan att gå med på Australiens begäran. En panel ska inrättas för att granska Kinas införande av tullar på importerat australiskt vin, uppgav en handelskälla enligt Reuters.

Tvistlösningsorganet sammanträdde bakom lyckta dörrar på tisdagen. Organet gick med på Australiens upprepade begäran, sedan dess första försök blockerades av Kina i september.

Kina beklagade enligt Reuters att Australien hade beslutat att gå vidare med sin begäran om en tvistpanel. Kina kommer med eftertryck att försvara sina legitima åtgärder, som är förenliga med WTO:s regler, fastslog den kinesiska sidan.

WTO:s paneler överlägger vanligtvis omständigheterna kring ett ärende i sex månader, innan beslutet fastställs. Beslutet kan därefter överklagas.