Jordbruk Marknad

Arla tar emot mjölkproducenter
då Fazer lägger ner mejeri

Fazer meddelade senaste vecka att mejeriverksamheten vid fabriken i Koria läggs ner före slutet av augusti 2023. Samtidigt meddelade Arla att de har gett möjlighet åt Fazers mjölkproducenter att bli en del av Arla Finland samarbetsgruppen.

De flesta av de omkring 20 producenterna som drabbas av nedläggningen har skrivit på avtalet med Arla.

– Vi är glada över samarbetet med våra nya mjölkproducenter. Med det här steget utvecklar vi mjölkanskaffningen i Finland och stärker affärsverksamheten i enlighet med vår strategi, säger Arla Oy:s verkställande direktör Pia Jormanainen i ett pressmeddelande.

Mjölken som levereras av de producenter som nu gjort av avtal med Arla kommer gå som råvara till Arlas mejeri i Sibbo eller till avtalsmejeriet Hämeenlinnan Osuusmejeri.

– Vi hälsar alla nya producenter välkomna till vår samarbetsgrupp som består av 400 finländska mjölkproducenter. Vi kommer att börja ta emot mjölken från de nya producenterna efter en övergångstid i slutet av augusti, berättar Arlas anskaffningschef Sami Kilpeläinen.

– Att få igång samarbetet med Arla är en bra sak för oss mjölkproducenter. Då en dörr stängdes öppnades en ny dörr snabbt och det är vi nöjda över. Vi väntar oss ett gott samarbete med Arla, konstaterar mjölkproducenten Esa Harju som representerade Fazers mjölkproducenter vid förhandlingarna.