Regeringens budgetproposition, som gavs till riksdagen på måndagen (22.9), ger en grund för en fortsatt matproduktion i Finland. I statsbudgeten för 2026 riktar regeringen inga inbesparingar mot det livsmedelsproducerande jordbruket, konstaterar Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f., som nu efterlyser krafttag från regeringen för att öka jordbrukets marknadsintäkter.
Arkiv


Det föreslås ändringar i lagen om ett temporärt incitamentsystem för skogsbruket. Ändringarna möjliggör försök med resultatbaserade stöd och miljörelaterade anbudsförfaranden från den senare delen av 2026 fram till utgången av 2029. Målet är att testa nya sätt att främja hållbart skogsbruk och stödja utvecklingen av incitamentsystemet, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Den 60:e upplagan av Faktagaffeln ger en aktuell överblick över den finländska livsmedelskedjans statistik.
År 2024 bärgades en normal spannmålsskörd på 3,2 miljarder kilo, vilket var en ökning med cirka 260 miljoner kilo jämfört med föregående år. Skörden räckte till för den inhemska spannmålsanvändningen, uppger Naturresursinstitutet.
– En levande och attraktiv landsbygd är av central betydelse för framtidens matproduktion och jordbruk. Jordbrukarna behöver ett samhälle med tjänster, infrastruktur och andra företagare omkring sig, betonade jord- och skogsbruksminister Sari Essayah i sitt anförande vid EU:s landsbygdskonferens Rural Pact i Kortrijk i Belgien förra veckan.
Hos tamduvor som påträffats döda i Karleby har det konstaterats fåglarnas paramyxovirus typ 1 (PMV-1). Inom en vecka hade över tio döda tamduvor hittats i området där viruset påträffades, meddelar Livsmedelsverket.

Sucros Oy, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC har ingått branschavtal för år 2026. Sockerbetspriset sjunker, men prisnivån förblir konkurrenskraftig. Intresset för sockerbetsodling är starkt.

På fältträffarna diskuteras markstruktur, dränering och hur god markvård kan ge större skördar med mindre insatser.

Den populära skördefesten på Söderlångvik gård markerar slutet på sommarsäsongen och firar äppelskörden med ett mångsidigt program fyllt av smak, kultur och upplevelser.
Regeringen har som mål att fördubbla Finlands livsmedelsexport till 2031. Det är ett ambitiöst och viktigt mål. Men för att nå dit krävs mer än ambitiösa målsättningar, påpekar riksdagsledamot Henrik Wickström, SFP.

Perho restaurang- och hotellskola har på sitt campus i Malm, Helsingfors, en läroomgivning kring hållbar matproduktion för studerande, Green City Farm. Där kan studerande under ledning av Heidi Hovi-Sippola som ansvarar för odlingen handgripligen få en uppfattning om vad begreppet från jord till bord innebär.
EU-kommissionen planerar en kampanj för europeiska livsmedel. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillkännagav nyligen planer att stöda marknadsföringen av livsmedel som framställs i den europeiska unionen.