Dåliga priser och höga kostnader. Det är realiteterna för köttproducenterna i dag. Men det tror kändiskocken Michael Björklund kan ändra i framtiden. Enligt honom vill allt fler av hans kunder ha inhemskt kött på tallriken – något som kan gynna producenterna på sikt.
Arkiv


Optima Lannäslund utbildar framtidens mjölk- och köttproducenter. Men det som de inte lär sig är hur köttet som de producerar ska tillredas. En inblick i hur det ska ske fick sista årets studerande förra veckan när kändiskocken Michael Björklund besökte Jakobstad.
FAO:s globala prisindex för livsmedel återhämtade sig i januari 2022 efter en minimal svacka i december. Indexet steg med 1,1 procent, framför allt på grund av stigande priser på vegetabiliska oljor och mejeriprodukter.

Kor och grisar spelar en viktig roll i hållbara och cirkulära matsystem. Det röda köttet har sin givna plats och är bättre än sitt tidigare rykte. Det är slutsatsen i en ny forskningsstudie som har publicerats i tidskriften Nature Food.
Odlarnas bristande intresse för tillfället ska framför allt ses som en reaktion på de höga priserna på produktionsinsatser. Sockerbetsodlingen är insatsintensiv, per hektar går det åt en hel del bränsle under en odlingssäsong och givetvis handelsgödsel samt bekämpningsmedel, konstaterar Staffan Pehrman.
Likt en modern Pontius Pilatus tvår Mikko Helander sina händer och flyr ansvaret för den ojämlika fördelningen av slutpriset i livsmedelskedjan, konstaterar Staffan Pehrman.
Det ekonomiska läget inom jordbruket och den inhemska livsmedelsproduktionen har spetsats till under de senaste månaderna, och osäkerheten präglar besluten om odling under den kommande växtperioden. När det gäller fortsatt sockerbetsodling i framtiden hör riskerna i synnerhet samman med den drastiska ökningen av kostnader inom produktionen av specialgrödor, påpekar Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

Tillräcklig sömn är livsviktigt för oss, ändå sover många för lite. LPA håller en avgiftsfri föreläsning om vad du kan göra för att återhämta dig bättre och orka i vardagen!
Mikroföretag och små företag som är verksamma på landsbygden kan nu ansöka om stöd för att täcka en tredjedel av kostnaderna för övergången till förnybar energi, meddelar Livsmedelsverket.
Ett nygrundat företag i Danmark planerar att sätta in ultraviolett ljus i grisgårdar för att minska riskerna för spridning av afrikansk svinpest (ASF) i grisbesättningar. Motsvarande utrustning används sedan tidigare för sterilisering i sjukhus och inom livsmedelsindustrin.
EU-kommissionen bereder en ny förordning med målet att halvera det kemiska växtskyddet fram till 2030. Det framgår av ett internt utkast som den tyska jordbrukssajten Agrarheute har fått tag i.