Arets2
Jussi Murto-Koivisto och Linda Pellfolk utsågs i fjol till årets praktikvärd av ÖSP och YA. De har studeranden Viktor Nordin på läroavtal och han trivs på gården. Till vänster barnen Odo och Adelina.
Jordbruk

Årets praktikvärd tar
väl hand om studerande

Att ha studerande på gården medför ett stort ansvar. Det säger Jussi Murto-Koivisto och Linda Pellfolk, vars företag JMK-Milkhouse nyligen utsågs till årets praktikvärd av YA och ÖSP. Och studeranden Viktor Nordin trivs med sina varierande arbetsuppgifter.

– I dag har jag transporterat balar till gården och nu håller jag på att lossa dem av släpet. Jag hoppar in lite här och där var det behövs. Hittills har det varit mycket givande att arbeta här på gården, säger Viktor Nordin.

Nordin, 17, studerar andra året till landsbygdsföretagare vid Yrkesakademin i Österbotten (YA) i Gamla Vasa. Han utför utbildningen på läroavtal och har utfört en stor del av utbildningen på JMK-Milkhouse i Närpes. Gården – som har både ekologisk nötkötts- och mjölkproduktion – blev i slutet av förra året utsett till årets praktikvärd av YA och ÖSP.

– Det finns en hel del att tänka på när man har en studerande på läroavtal. Vi kan inte direkt följa läroplanen, men hela tiden försöker vi ta upp olika perspektiv i det dagliga arbetet, berättar Jussi Murto-Koivisto som driver gården med Linda Pellfolk.

Tar upp olika teman

Exempel på det kan vara marklära som de tog upp nyligen med Nordin.

– Senast i dag diskuterade vi kolets kretslopp och det kan man göra exempelvis vid lunchen. För några dagar sedan gick vi igenom foderanalyserna och varför ett visst foder styrs till sinkorna  medan mjölkorna får ett annat, berättar Pellfolk.

– Klart att det inte går att jämföra med traditionell utbildning där studeranden sitter i klassrummet och har teori. Här blir det mest praktik, men därför försöker vi aktivt förklara varför man gör på ett visst sätt, fortsätter Murto-Koivisto.

Att Nordin är på läroavtal innebär också att praktiken är avlönad. I samråd med en kontaktperson på YA koordineras vilka delar av utbildningen som i praktiken kan utföras på gården.

– Till exempel kemisk bekämpning får han inte här eftersom vi är en ekologisk gård. Yrkesutbildaren ska sköta teorin i den biten, men Viktor kommer även att få delta i det praktiska arbetet på en konventionell gård, säger Pellfolk.

Måste man som praktikvärd vara pedagogisk?

– Jag har ingen pedagogisk bakgrund och på en gård kan vad som helst hända. Slår vi gräs och slåttermaskinen går sönder blir det att reparera den. Vi jobbar ofta i stridens hetta och då är det svårt att börja tänka och lära ut teori.

– Men trots att arbetet kan vara hektiskt brukar Viktor fråga och det är en rättighet han har. Ställer han en fråga, vilket han gör ofta, så har vi skyldighet att ge honom goda svar och det gör vi så effektivt som möjligt, svarar Murto-Koivisto.

Viktor Nordin har vuxit upp på en liten gård och vet inte i dag om han i framtiden kommer att arbeta som jordbrukare på den egna gården.

– I dagsläget kan jag också tänka mig att jobba som anställd i framtiden på en gård eller med något annat, säger han.

Arets5
Viktor Nordin, som studerar till landsbygdsföretagare vid YA. Han avlägger studierna på läroavtal och har nu arbetat på JMK-Milkhouse i Närpes i ett och ett halvt år. Gården utsågs i fjol till årets praktikvärd av ÖSP och YA.

Lär sig mycket

Det som han tycker bäst om med arbetet på JMK-Milkhouse är att arbetet är varierande. Mest har han lärt sig om maskiner och får en inblick i de olika delar av vardagen på en kött- och mjölkgård.

– Ibland är jag med och utfodrar djuren och nu som då är jag också i ladugården och hjälper till med andra sysslor om andra i personalen har ledigt, berättar Nordin.

Likt andra studerande ska han avlägga de olika examensdelarna.

– Det innebär att jag läser och lämnar in olika uppgifter vid sidan av arbetet här på gården, förklarar han.

Pellfolk och Murto-Koivisto har positiva erfarenheter av att ta emot studerande. Snart ska de också ha en annan som utför praktik på deras gård.

– Då man anställer en ung person satsar företagaren resurser på att lära ut, allt från hur du ska ställa balvagnen då de lastar till hur en ko mjölkas. Ganska snabbt tar de till sig nya lärdomar och vartefter de blir duktigare blir de också en värdefullare resurs för företaget.

– Då det flyter på som bäst tar de sig an nya utmaningar i livet och kanske börjar studera vidare eller provar på något nytt och då börjar vi som företagare om på en ny runda med nästa studerande. Det kan lite kännas lite frustrerande ibland, men hör liksom livet till, det är spelets regler, och det får man räkna med då man anställer ungt folk, säger de.

Hur kändes det att få utmärkelsen årets praktikvärd?

– Klart att det känns bra att få en utmärkelse. Det visar att vi gör mycket rätt, säger de.