Pootfest2
Leif Hammarberg utsågs till Årets knöl på potatisfestivalen i Kristinestad. Trots att näringen har upplevt en svacka tror han på framtiden. Näringen kommer att bestå och priserna kommer att gå upp. När det sker är en annan fråga, säger han.
Jordbruk Landsbygdsnäringar Marknad

Årets knöl tror på framtiden

Kock- och baktävlingar med potatis som huvudingrediens. Mycket folk och utnämning av Årets knöl. I lördags var det återigen dags för Potato Festival som ordnas av föreningen Dagsmark Potato r.f. En festival vars syfte är att visa upp näringen för konsumenterna.

– Det är tredje året som festivalen ordnas i centrum av Kristinestad. Vi anser att den fyller en funktion och kocktävlingen är verkligen ett dragplåster. Målet är att inspirera konsumenterna till att det går att använda potatis på många olika sätt, säger Susan Englund, ordförande för Dagsmark Potato.

Bland besökarna fanns ingen mindre än Leif Hammarberg som fick ta emot utmärkelsen Årets knöl 2018. Han blev den andra att få utmärkelsen.

– Det är en hedersutnämning och det känns bra att få den, säger Hammarberg, som till yrket är potatisodlare.

Han blev jordbrukare på heltid 1992 när han övertog gården i Korsbäck. Hammarberg har också engagerat sig i olika föreningar och organisationer och har också haft sina åkrar till förfogande för diverse sortförsök.

– Jag ser det som mycket viktigt att testa nya sorter. Försöken ger odlarna och packerierna möjlighet att få se olika typer av potatisar växa och det ger värdefull information. Som det ser ut nu ökar intresset för mjöliga sorter och efterfrågan på potatis som går att packa i gula och röda påsar ökar. Den uppfattningen har jag.

Bättre kvalitet

Utvecklingen har gått framåt och det gäller i synnerhet på kvalitetssidan.

– Vi har blivit bättre på att odla potatis och kvaliteten är i dag en helt annan jämfört med förr. Samtidigt ställer också handeln allt hårdare krav på kvaliteten.

De senaste åren har potatisnäringen i likhet med många andra sektorer upplevt en försämrad lönsamhet med låga producentpriser. Hammarberg har också känt av de tiderna – men har framtidstro.

– Potatisodlare slutar varje år men näringen kommer att bestå. Det är jag säker på. Vi är i en svacka men det kommer att vända och priserna kommer att gå upp. I Sverige har jordbruket nu ett uppsving och det som sker där brukar komma hit efter några år. Så tror jag det går nu också, men den stora frågan är när, säger han.

Att få upp potatispriserna är något som alla odlare hoppas på. Som det ser ut nu sker det inte i år.

– Trots att årets potatisskörd kommer att bli under det normala har priserna på potatis gått ner. Jag vet faktiskt inte hur vi ska lösa det här problemet. Det verkar vara svårlöst, men vi måste ändå ha framtidstro, säger Hammarberg.

Kocktävlingen vanns av Juliette Ollila medan Lilian Hamberg tog hem baktävlingen.

Pootfest4
Kristinestads 4H ordnade också en kocktävling på potatisfestivalen. Här kockar Sara Norrvik (gult) och bredvid henne Hilde Berglund. Längst framme Alexandra Engelholm och Julia Mannfolk.