Isoantti 1 A Webben
De runda spannmålssilorna vid gården Laitialan kartano har en diameter på 10,6 meter. Iso-Antti kan också fås med en diameter på 12,1 meter. FOTO: Antti-Teollisuus
Tema

Antti-Teollisuus
lanserade jättesilor

Med en volym på mellan 732 och 1.911 kubikmeter är silorna, med produktnamnet Iso-Antti, de största i Antti-Teollisuus historia.

Två Iso-Antti-silor är ett nytt landmärke vid Laitialan kartano i Hollola. Spannmålsgården odlar på cirka 300 hektar, och de nya silorna ger möjlighet att lagra sammanlagt 2.844 kubikmeter spannmål, alltså 1.422 kubikmeter per silo.

De nya Iso-Anttina finns i två diameter, 10,6 och 12,1 meter. Silon står på ett cirka 70 centimeter tjockt betongfundament och består av galvaniserade stålelement, tjockare länge ner och tunnar högre upp i silon, som bultats fast i lodräta stålbalkar. Stålet är inhemskt från SSAB.

Genom att välja antal våningar, mellan 6 och 14, kan silons höjd varieras från 9,5 till 18,5 meter. Det här ger en lagringsvolym på mellan 732 och 1.911 kubikmeter.

Antti-Teollisuus produktchef Tuomas Friberg berättar att silorna byggs så att man börjar med taket och lägger till nya våningar underifrån med hjälp av domkraft. Ingen lyftkran behövs alltså.

Isoantti 5 Webben
Iso-Antti-silorna lanserades förra veckan. De stora silorna byggs från marken, så att man börjar med taket och med hjälp av domkraft bygger på nya våningar underifrån. Ingen lyftkran behövs. På bilden anskaffningschef för Hankkijas maskinhandel Mika Kyyhkynen och Antti-Teollisuus produktchef Tuomas Friberg och försäljningschef Vesa Kaipainen. FOTO: Anna Kujala

Smidig service

– Vi är den enda inhemska silotillverkaren, våra närmaste konkurrenter finns i Sydeuropa. Eftersom vi är nära våra kunder minskar fraktkostnaderna betydligt, och vi har också korta leveranstider, berättar Friberg.

Leveranstiden för en Iso-Antti-silo är ungefär 1,5 månader.

– Silon levereras i mindre delar, så det behövs ingen specialtransport. För våra kunniga byggteam tar det 5-6 dagar att resa silon på ett färdigt betongfundament.

Antti-Teollisuus har hela Östersjöområdet som hemmamarknad, och räknar med att ungefär hälften av de tillverkade Iso-Antti-silorna kommer att säljas utanför Finlands gränser.

– Våra silor är robusta och planerade för nordiska förhållanden. Till exempel har Iso-Anttis tak bärläkter, som ökar takets bärighet med tanke på snön.